Nie chciałbym powtarzać tego co zostało już napisane, ale przypomnę, że argumentowanie teorii 'Barca bez Leo nie istnieje' na podstawie wybranego fragmentu najgorszego sezonu za kadencji Laporty (kadencji ośmioletniej) wygląda trochę karkołomnie. Rozumiem, że jest to wygodne bo łatwiej znaleźć słabe (a więc pasujące do teorii) wyniki kiedy zespół spisywał się fatalnie, ale taki dobór materiału porównawczego nie sprzyja raczej osiągnięciu miarodajnych wyników. Rozumiem, że nie ma za bardzo w czym wybierać bo od tamtego czasu Leo na szczęście nie ma jakichś większych problemów ze zdrowiem, ale w tej sytuacji należałoby raczej wstrzymać się z teoriami i poczekać na więcej materiału do analizy. Wygląda to tak jakby formułował ogólną tezę na podstawie anomalii bo tak można nazwać tamten nieszczęsny sezon po którym potrzebna była nielicha rewolucja.
Przypomnę również, że w owym czasie Messi nie był jeszcze największą gwiazdą zespołu. Sezon wcześniej wciąż brylował Ronaldinho a Leo jeszcze przekuwał swój nadzwyczajny talent na umiejętności. Był już piłkarzem ważnym i stawał się coraz ważniejszym, ale filarem w tamtym sezonie wciąż miał być Ronaldinho. Niestety okazało się, że nie był. W każdym bądź razie mam na myśli to, że od gry (a w zasadzie jej braku) Brazylijczyka w większej mierze zależały wyniki.
Zapodam jeszcze kilka cyferek bo chyba bardzo je lubisz a mam wyjątkowo dobry humor.
To wybrane przez Ciebie wyniki spotkań bez Leo. Usunąłem tylko mecze wygrane bo uznałem je za zbędne. Poniżej wkleję tę samą listę zaktualizowaną o jeden motyw:FC Barcelona 1 - 2 Villarreal CF
UD Almería 2 - 2 FC Barcelona
Valencia CF 3 - 2 FC Barcelona
Real Betis 3 - 2 FC Barcelona
FC Barcelona 0 - 0 Getafe CF
Recreativo 2 - 2 FC Barcelona
FC Barcelona 0 - 0 RCD Espanyol
Osasuna 0 - 0 FC Barcelona
FC Barcelona 0 - 1 Real Madrid
Sevilla CF 1 - 1 FC Barcelona
FC Barcelona 0 - 0 Sevilla CF
Deportivo 2 - 0 FC Barcelona
Jak widać nieobecność Messiego pokrywa się dość znacznie z nieobecnością Gaucho. Wyjątki to Osasuna (brak wytłumaczenia z mojej strony), Villarreal (na koniec sezonu zajęli wyższe miejsce od BarcelonyFC Barcelona 1 - 2 Villarreal CF
UD Almería 2 - 2 FC Barcelona Dinho nie grał
Valencia CF 3 - 2 FC Barcelona Dinho nie grał
Real Betis 3 - 2 FC Barcelona Dinho nie grał
FC Barcelona 0 - 0 Getafe CF Dinho nie grał
Recreativo 2 - 2 FC Barcelona Dinho nie grał
FC Barcelona 0 - 0 RCD Espanyol Dinho nie grał
Osasuna 0 - 0 FC Barcelona
FC Barcelona 0 - 1 Real Madrid
Sevilla CF 1 - 1 FC Barcelona Dinho 45 minut
FC Barcelona 0 - 0 Sevilla CF Dinho nie grał
Deportivo 2 - 0 FC Barcelona Dinho nie grał
Na tym chyba poprzestanę odsyłając jeszcze raz do ówczesnych okoliczności. Liczby są fajne jako uzupełnienie, ale nie stanowią całości tak jak same bramki czy też ich brak nie mówi wszystkiego na temat gry zawodnika a zwycięstwa czy porażki na temat gry zespołu.