Re: Liga Europy (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Re: Liga Europy (zbiorczy)

Post autor: Babel » 09 kwie 2010, 12:14

Oczywiscie kamery to nie jest taka oczywistość :P Ale ja sie sie pomysli to da to lepszy rezultat nie kolejni sedziowie np. na linach obserwujacy z gory spotkanie, a FIFA jest pewnie blizej takich rozwiazan niz video weryfikacji. Mnie tak od razu przyszły dwa pomysły. Tenisowy challange (druzyna a prawo zakwestionowac x razy decyzje na polowe i w razie bledow je traci), oraz arbiter techniczny obserwuje sobie meczyk w tv i pomaga sedziemu glownemu z którym ma połaczenie. W siatkowce na Pucharze Polski testowano challenge i wypadlo to dobrze, gdyz okazuje sie ze zawodnicy najlepiej wiedza co sie wydarzylo i w obawie, ze ktos zakwestionuje decyzje to sami sie przyznawali. Tak na moje oko 95% proszonych przypadkow challenge byl trafny, tyle ze w siatkowce problemem jest to, ze w niektórych krajach na mecze chodzi mniej osób niz u nas Polsat wysyła kamer i operatorów.

Oczywiscie, ze sa takie sytuacje za sedzia przerwie akcje bo bedzie uwazal ze byl ofsajd a go nie bylo i co wtedy. Przeciez druzyna straci szanse bezpowrotnie. Pewnie watpliwosci bedzie jeszcze kilka, ale w gruncie to chyba i tak beda to korzystne zamiany, a sami zawodnicy beda mieli poczucie sprawiedliwego traktowania, autorytetu sedziowskiego, którego teraz sedziowie praktycznie nie maja.

Wróć do „Puchary Europejskie”