Nałkowskiejfieldy pisze:{Medaliony Nawkowskiej}
Pamietamfieldy pisze:Mój rocznik był specjalnymieliśmy 2 próbne matury - starą i nową
tak...fieldy pisze:a teraz ciągle jest tak, ze się szykuje jakąś pracę i ją przedstawia przed komisją ?
Fieldy jak pisalem mature to czesto pyatlem sie tych, ktorzy pisali przede mna jaki mieli temat i mowili ze juz nie pamietaja ... wydalo mi to sie dziwne bo myslalem, ze takie cos pozostaje w pamieci do konca zycia .... i teraz za cholere nie wiem na jaki temat pisalem...
edit
Juz mam
woj. śląskie:
1. "Krzepić serca" i "rozdrapywać rany" - dwa wielkie tematy w literaturze polskiej i dwa sposoby uczestnictwa twórców w losie narodu. Zinterpretuj utwory literackie podejmujące te wątki.
2. Poezja jako lustro uczuć i refleksji człowieka. Podejmij tę myśl, interpretując liryki, które są dla Ciebie źródłem wzruszeń i przemyśleń na temat kondycji ludzkiej.
3. Utwory, które potwierdzają europejską tożsamość Polaków. Zinterpretuj przywołane przykłady, wyjaśniając, z jakich postaw i przekonań wyrasta poczucie wspólnoty.
4. Analizując i interpretując wiersz Bolesława Leśmiana "Z lat dziecięcych" zwróć uwagę na sposób rozwijania przez poetę motywu Arkadii dzieciństwa.
http://www.stanra.com/matura-j.polski.htm