Ponoć na łatce 1.3.0 są killerrogi. Ma wyglądać to tak:
dwóch piłkarzy ustawiasz z tyłu (DL, DR domyślnie)
dwóch ustawiasz przy bramkarzu
dwóch na odegranie na krótki słupek
dwóch, by stali przy długim słupku
dwóch pod polem karnym, z tym, że jeden z nich to wykonawca (tak, by jeden zostawał z tyłu, ten z dobrym strzałem z dystansu)
Rzuty rożne w pole bramkowe.
Wyglądać ma to tak, że wykonawca zagrywa przed pole karne, skąd jakiś piłkarz z dobrym strzałem uderza i piłka leci do bramki.
Osobiście to testowałem i wykonawca zazwyczaj gra jednak w to pole bramkowe, rzadko się decydował na zagranie przed pole karne, więc ja skuteczności tego "triku" nie mogę potwierdzić. Jednak prawdą jest, że jak już zagra przed pole karne, a jest tam koleś z dobrym kopytem, to zdecydowana większość takich strzałów wpada do bramki. Więc przetestuj jeśli chcesz. Na stronach poświęconych FMowi rozpływają się nad tym zagraniem. Ja jednak osobiście wolę, gdy moi obrońcy środkowi w sezonie łącznie strzelą 10 goli po stałych fragmentach gry, ale nie umiem tak zrobić w tym nowym managerze. Często kończą sezon z okrągłym zerem na koncie, a mogliby wspomóc atak.
Co do rozmów, to ja daję często piłkarzom "możecie wygrać", w łatwiejszych meczach "oczekuję wygranej", jak remisują do przerwy lub przegrywają - "rozczarowanie" lub nawet "złość". Często też karcę ich indywidualnie. Choć sam nie zawsze jestem zadowolony z gry ze słabszymi. Może warto trochę pokombinować z taktyką: rywal gra wąsko, rozszerzmy grę, mamy wysokiego napastnika - dośrodkujmy mu, jak są bardzo głęboko i nie ma możliwości przedarcia się przez obronę, może warto nakazać piłkarzom brać przykład ze Stankovicia i szukać pięknych goli z daleka? Warto sprawdzić, co pomoże.