Skład
Skład
Skład
SkładZ góry uprzedzam, że w linkach znajdziecie kadry wstępne(linki z onetu
Grupa H z moim faworytem tak jak to miało miejsce 2 lata temu podczas Euro - Hiszpanią, "czarnym koniem" wg. mnie - Szwajcarią, oraz ekipami, które są mi trochę odległe, ale posiadającymi znanych i cenionych zawodników.
Reprezentacja Chile to ekipa, która w eliminacjach w Ameryce Południowej uplasowała się na drugiej pozycji. Gwiazdą eliminacji był Humberto Suazo, obecnie grający z dobrym skutkiem w Saragossie. Isla, Alexis Sanchez, Matias Fernandez, Luis Jimenez czy Tello to także nie są anonimowi zawodnicy w Europie, prezentują w swoich klubach wysoki poziom, szczególnie Sanchez(z tego co ich oglądałem). Mocna druga linia, napad także prezentujący się nieźle(druga ofensywa eliminacji w Ameryce Płd.), nie znam defensorów, ale fakt, że z czołówki to oni stracili najwięcej można wyciągnąć wnioski, ze nie mają tak utalentowanych zawodników w tyłach. Stać ich na niespodzianki, ale czy takie dające awans.
Hiszpanie, co tu dużo mówić dla mnie jeden z 2-3 największych faworytów. Drużyna, która nie przegrała spotkania w swojej grupie, a w ostatnich latach nie przegrywająca wielu spotkań o jakimkolwiek znaczeniu. Ekipa budowana od nieudanego dla nich Mundialu w Niemczech przez Luisa Aragonesa, w całym szkielecie od 4 lat niewiele się zmieniło. Podstawowy skład powinien różnić się jednym zawodnikiem- Pique, resztę będą stanowić Ci, którzy zdobywali mistrzostwo Europy. Przynajmniej tak to będzie na początku. Sporo będzie zależeć także od dyspozycji powracających po kontuzjach - Torresa, Cesca czy Iniesty. O resztę raczej del Bosque może być spokojny. Hiszpania startuje do kompletu punktów w grupie, a prawdziwy turniej jak dla mnie zacznie się dopiero od fazy pucharowej.
Honduras trzecia drużyna Concacaf, wg. mnie będzie to drużyna, która powinna dostarczać punkty pozostałym, choć doceniam klasę tej reprezentacji. Szczególnie jeśli chodzi o zawodników grających w Premiership: Palaciosa, Figueroy czy Suazo z SerieA. Jednak to trochę mało nawet w porównaniu z reprezentacją Chile. Pewnie w życiu nie widziałem spotkania Hondurasu, więc nie będę wiele na temat tej ekipy się rozpisywał. Oczywiście życzę im powodzenia.
Szwajcarzy to jeden z moich faworytów do miana czarnego konia. Podobała mi się ta ekipa już na Mundialu w 2006, na Euro 2008 mieli mocną grupę. Jednak to drużyna o dużym wg. mnie potencjale, mająca świetnego trenera i spokojnie mogąca namieszać. Grupę eliminacyjną nie mieli ciężką, jednak i tak tracili w niej mało bramek, co świadczy, że mimo braku głośnych nazwisk w defensywie stanowią monolit i ciężko będzie nawet Hiszpanom. Kolejna szansa dla Barnetty na transfer do większego klubu, to jeden z moich ulubieńców, ale jakoś nie może odejść z Bayeru. Będę im kibicował bo stanowią świetnie zbilansowaną drużynę, mimo, że po awansie będzie na nich czekać jedna z bardzo mocnych ekip.
Zapraszam do dyskusji.