Kosciół

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3335

Post autor: Chlopaczek » 29 mar 2005, 23:15

Powiedz Bellus po co mam to interpretowac dla Ciebie?Uwazasz mnie za jakiegos kaznodzieje? :twisted: Oczywiscie nie chodzi o to ze jak jestes bogaty to nie trafisz na pewno do nieba.To chyba trzeba odczytywac w szerszym kontekscie.Jezus bardzo propagowal idee milosci blizniego a wiadomo ze na niektorych bogactwo zle wplywa staja sie prozni i bardzo dalecy od spraw "szaraczkow" a przez to ubodzy duchowo bo nie zyja zgodnie z nakazami Chrystusa (skromnosc pomoc blizniemu te sprawy).Moim zdaniem Jezus wlasnie przed tym przestrzega.
Mozliwe tez ze chodzi o jedna z bram w Jerozolimie zwana wlasnie "Uchem igielnym" przez ktora wielblad czy osiol obladowany zbyt wieloma pakunkami nie byl w stanie przejsc i trzeba bylo zdejmowac z niego.

A co do tej spowiedzi to te nakazy malo sie maja do nauki Jezusa bo sa wymyslone i wprowadzone przez ludzi.W PS jest napisane ze jesli zalujesz szczerze to Bog to widzi i odpusci ci grzechy.Wazna jest skrucha w sercu a nie slowna.Nie potrzebujesz zadnej spowiedzi.Ludzie przed zalozeniem kosciola sie raczej nie spowiadali nikomu co nie znaczy ze wszyscy byli przez to potepieni.A przyklad z tym ksiedzem ktory podal Tomus jest smutny nienormalny i pokazuje jak bardzo kosciol i sami ksieza chca ingerowac w zycie swoich wiernych.Ja bym nie dal nikomu ingerowac w moje zycie intymne.
W paru krajach Europy Zachodniej (chocby Niemcy) ludzie porzucaja sakrament spowiedzi bo wydaje im sie on w ogole zbedny.

Jeszcze cos zinterpretowac?Pamietaj ze to moja wlasna interpretacja.Jesli ktos jest tak leniwy albo tak ograniczony (he he) ze potrzebuje zeby inni wyjasniali mu co jest napisane w PS to ich sprawa.Zreszta jaka mamy gwarancje ze interpretacja kosciola jest lepsza od mojej czy jakiejs innej?Zadnej.Ja nawet nie wiem jak kosciol interpretuje te przytoczone przez Ciebie slowa.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”