Re: 1/8 finału: Niemcy - Anglia

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Re: 1/8 finału: Niemcy - Anglia

Post autor: Aker » 27 cze 2010, 19:36

Corinthians pisze:Chyba jestem tu jedyną osobą, która jest przeciwko wprowadzeniu powtórek video. Dla mnie błędy sędziego, mniejsze i większe, są nieodłączną częścią futbolu i nie wyobrażam sobie, żeby mogło ich zabraknąć. Wiadomo, czasami arbiter pomyli się na korzyść mojej drużyny, czasami na niekorzyść, ale potrafię się z tym pogodzić.
Nie jesteś sam kolego, ja również jestem za sędziowaniem bez wsparcia technicznego, choć zrobiłbym mały wyjątek. W takich sytuacjach gdzie boczny nie wie czy piłka całym obwodem przekroczyła linię czy nie, sędzia główny po tym jak bramkarz (dziś Neuer) złapał piłkę w ręcę powinien zagwizdać zarządzić krótką przerwę w celu sprawdzenia z zapisu wideo czy gol jest czy go nie ma. To jest bardzo ważne dla meczu, ponieważ to już jest pewny gol, to nie jest zagwizdanie karnego, bo wiadomo karnego nie strzela się zawsze. Dziś przecież Anglicy mogą się tłumaczyć, że sędzia ich okradł z 1/4, mają prawo tak mówić, choć nie wiadomo jakby się potoczyła 2 połowa przy wyniku 2:2. Taka prosta rzecz z tym zapisem wideo, zastosowanie by miał raczej rzadko, więc to się nie gryzie bardzo z normalnym sędziowaniem. Takie powtórki wideo dane ligi już by sobie wprowadzały jak tam uważają, ale taka LM, LE oraz wszelkiej maści mistrzostwa powinny uwzględniać tę możliwość. Co do wymuszania karnych to wystarczą dodatkowi sędziowie, a reszta jest w rękach sędziego głównego, który ma czasem prawo się pomylić.

I mam jeszcze pytanie do fieldy'ego (ogólnie kibiców Arsenalu):
Dlaczego Wenger kupuje 39-letniego staruszka na bramkę, zamiast wydać trochę więcej kasy i mieć perspektywicznego bramkarza, którego można by było później sprzedać do np. Realu za większą jeszcze kasę. Myślę tutaj o Neuerze. Chłopak ma talent. United w sumie też mogłoby go sobie sprowadzić.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”