Re: 1/4 finału Argentyna-Niemcy

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Reputacja: 0
Kontakt:

Re: 1/4 finału Argentyna-Niemcy

Post autor: Corinthians » 30 cze 2010, 9:21

Pojawiły się pierwsze głosy o zestawieniu Argentyny na mecz z Niemcami i muszę powiedzieć, że są one bardzo ciekawe.

Podobno szanse na grę ma... Javier Pastore. Do składu wróci również Jonas, co oznacza, że Albicelestes zagrają dwójką napastników - Messim i Higuainem, a Tevez wędruje na ławkę. Taka opcja bardzo mi się podoba, ale póki co daję jej tak z 60%. W obronie ma być bez zmian: Ota, Burdisso, Demichelis, Heinze. Samuel już jest zdrowy, ale będzie na ławce rezerwowych. Może nie jest jeszcze w pełni sił, albo coś takiego. Szkoda, bo jeśli chodzi o defensywę, to aż prosi się, żeby Samuel zastąpił Demichelisa, który zawalił Argentynie obie stracone bramki na tych mistrzostwach.

Na stronie agencji Telam i na ESPN jest napisane, że Jonas zagra na lewej pomocy, a Pastore na prawej. Dość dziwne, bo nie pamiętam, żeby Pastore grał na prawej stronie. Nie wiem co prawda jak był ustawiany w Palermo, ale w Huracanie pamiętam go tylko z lewego skrzydła, albo grającego za napastnikami. Uważam, że wprowadzenie Pastore jest dobrym posunięciem. El Flaco wystąpił jak na razie na MŚ dwa razy i grał bez kompleksów, wnosił sporo ożywienia.

Widać, że Maradona chce zmienić ustawienie na 4-4-2, które w marcu dało zwycięstwo nad Niemcami. Trzeba przyznać, że to był najlepszy mecz Argentyny w tym ustawieni pod wodzą Diego. W porównaniu z tamtym meczem zajdą dwie zmiany - Burdisso za Samuela i Pastore za Di Marię.

Pomimo fajnych informacji z obozu Argentyńczyków, to i tak daję większe szanse Niemcom. Bardzo podoba mi się jak grają. Jeżeli zagrają na swoim poziomie, to wątpię, żeby Albicelestes im zagrozili. Chociaż grają dobrze, to jednak jest mała szansa, że wbiją się na ten najwyższy poziom. Z drugiej strony może właśnie takie ustawienie będzie lepsze niż 4-3-3? Pastore z prawej strony będzie mógł schodzić do środka i robić miejsce Messiemu. Ja przede wszystkim liczę na słabszy dzień Niemców. Niby Argentyna ma najlepszy atak na mundialu, ale wg mnie atak Niemców prezentuje się zdecydowanie lepiej jako kolektyw. A na środku obrony w Argentynie będzie para Demichelis, Burdisso. To jest chyba główny kłopot. Heinze i Otamendi jak na razie grają bez zarzutów. U Niemców cienko co prawda wygląda prawa obrona i Mertesacker, ale daleko im do beznadziejności takiego Demichelisa. Liczyłem na pomoc ze strony Friedricha, który zawsze lubił podać piłkę rywalowi, ale piłkarz Herthy gra swój najlepszy turniej od lat. Ciężko będzie powstrzymać w szczególności Ozila i Khedirę. Poldi będzie miał na przeciwko siebie Otamendego, więc liczę, że Nico kilka razy go przetrąci i odechce mu się szaleć. No i do tego ten Muller, po którym można się wszystkiego spodziewać. A w Argentynie tylko Messi i Pastore. Higuain będzie człapał po polu karnym czekając na piłkę, tylko że w takim meczu może się nie doczekać.

Chyba trochę chaotyczny ten post, więc sorry.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”