Re: MŚ 2010

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Re: MŚ 2010

Post autor: (L)oczkerson » 10 lip 2010, 14:04

Zupełnie nie rozumiem tej gloryfikacji podań nad innym sposobem gry. Rozumiem Mentor, że jako fan Barcelony masz takie "spaczenie" i że taki futbol jest dla ciebie najładniejszy a i pewnie najlepszy, ale mi osobiście taka piłka nie zawsze się podoba. Często wręcz mnie męczy. Jeśli z tych tysięcy podań nie wynika za wiele, to taki futbol moim zdaniem nie jest interesujący. W piłce najbardziej podoba mi się efektywność. Nie mam tu na myśli jedynie prostoty, bo gra Barcelony nad wyraz często jest szalenie efektywna mimo tego, że jest kombinacyjna, ale gdy w tej grze efektywność się gdzieś gubi i Barcelona czy reprezentacja Hiszpanii klepie te swoje podania dla samego klepania, oraz uskutecznia akcja nafaszerowane zbędnymi ozdobnikami niczym barokowy kościół to taka gra mi się nie podoba. Jeśli jakiś sposób zawodzi to trzeba szukać innego. Szukać akcji oskrzydlających, bezpośrednich czy długich podań, bo inaczej gra jest po prostu zła i dodatkowe 20 kułeczek Xaviego oraz 400 podań pomiędzy defensywną pomocą a obrońcami tego nie zmieni. Dlatego uważam, że Hiszpania w wielu meczach grała średnio. Owszem były też momenty bardzo przyjemne, ale naprawdę jestem daleki od uznania tego za kunszt tylko dlatego, że wymienili tysiąc podań więcej niż efektywniejsi Niemcy. Nie o same podania w piłce chodzi

Wróć do „Piłka nożna na świecie”