ulynif:
To znaczy ja mam wrażenie, że wokół Hiszpanii narosło zbyt dużo mitów. Na Euro też zdarzały im sie nudne momenty. Natomiast na tym turnieju ewidentnie czegoś zabrakło(jakiegoś szczegółu ktory podkręciłby formacje ofensywną-formy Torresa?) lecz myślę, że sam znany wszystkim styl był obecny. To nie było męczenie buły, i Hiszpanie nie odeszli od zawsze dla mnie najpiękniejszej formy gry, czyli po prostu gry wieloma podaniami, co jest po prostu ładniejsze niż filozofia "kick and run" czy jakiegoś innego shitu. Piłką trzeba sie cieszyć i jeśli jest oprócz Brazylijczyków(niekoniecznie tych z RPA:)) w tej chwili na świecie repra która potrafi to robić w czasie gry, to właśnie Hiszpania. To, że ta reprezentacja była upatrywana jako najgrozniejsza na tym mundialu również miało swoje znaczenie, bo nie jest łatwo ładować gole ultradefensywnie nastawionemu rywalowi(Portugalia, Szwajcaria, Paragwaj) Co sie dzieje gdy dostaną troche miejsca mogłeś zobaczyć w meczu przeciwko naszej reprezentacji... Fakt, że oceniamy wrażenia wizualne ale to w żadnym razie nie musi oznaczać, że deprecjonujemy wartość mistrzostwa innej ekipy(np. Włochów) Pamiętam Włochów z 2006r. i myślę, że gdyby nie mieli w swoim składzie artysty Pirlo, to aż tak daleko by nie zaszli. Pamiętam jeszcze Brazylie z 2002r. pełną wspaniałych technicznie gwiazd i Francje z Zidanem. Z mojej perspektywy patrzenia na piłke to bardziej ciesze sie, gdy wygrywa zespół grający 'technicznie' niż rabiący drewno, jak Holandia na tym mundialu(chodzi mi o filozofie atakowania, nie o jakość piłkarzy) Zresztą ciężko w dzisiejszym futbolu wygrywać(przynajmniej na niwie reprezentacyjnej) nie grająć przynajmniej ładnie. Nawet wspomniani przez Ciebie Niemcy są już w tej chwili zupełnie inną reprezentacją, niż te ze stereotypów. Mają dobrych techników i potrafią przeprowadzać świetne, kombinacyjne ataki-vide mecz z Anglią.
To zdanie, że nie zasłużyli w pełni jest głupie. Przecież to właśnie świadczy o ich mocy, że wykorzystując z 70-80% potencjału i tak są najlepsi na świecie.