Kosciół

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3336

Post autor: Chlopaczek » 01 kwie 2005, 23:13

bellus pisze:Chłopaczek zaintrygowała mnie twoja teza o błedzie papieża a mianowicie to, że kościół sprzyja AIDS poprzez zakaz używania prezerwatyw. Przyznam iż to dość ciekawa opinia.

Na początek obrazowo skomentuje twoją opinie: to tak jakby oceniąc człowieka po tym co robi jego lewa ręka. Takie postawienie sprawy, a mianowicie ze jak mniej osób używa prezerwatyw to więcej zachorowan na HIV teoretycznie jest poprawne ale to jest tylko jedna ręka.
Nie wzielem tego z kosmosu tylko tak twierdza raporty WHO i organizacji walczacych z AIDS (zapomnialem nazw).I nie teoretycznie jest poprawne tylko praktycznie jest poprawne.
bellus pisze: Zapominasz o innych nakazach kościoła które powinno się traktować razem a nie rozpatrywać każdą osobno jakby były od siebie oderwane. Kościół zakazuje seksu przedmałżeńskiego, poligamii, zdrady a więc ma się tylko jedna partnerkę / partnera. A tą żonę / tego męża powinno się znać bardzo dobrze a więc wiedzieć czy ma HIV czy też nie. Wytłumacz mi zatem jak to jest z tym HIV i kościołem? bo mam wątpliwości natury logicznej...
Jakie to ma znaczenie ze zakazuje seksu przedmalzenskiego?Przeciez nie tylko wtedy sie zarazasz.Rownie dobrze mozesz od zony.Chyba do slubu koscielnego nie jest wymagane potwierdzenie ze zaden z przyszlych malzonkow nie jest zarazony wirusem HIV?Poza tym natury nie oszukasz.Czlowiek lubi ten sport i malo kto ma taka silna wole (albo zyje kierujac sie nakazami zakazami kosciola) zeby miec w zyciu tylko jednego parnera seksualnego.
Mowisz ze trzeba znac swojego partnera.Niby racja ale musisz pomyslec ze nie wszedzie masz mozliwosc zrobienia takiego badania (np. w Afryce nie jest z tym tak latwo jak w Europie).A jak juz nawet wiesz ze Twoja kobieta ma HIV to co robisz?Rzucasz ja jestes z nia dalej wspolzyjesz jak zaleca kosciol i zarazasz sie czy moze lamiesz od razu dwa zakazy i nakladasz gumke a dzieki temu nie wspolzyjesz w celu prokreacyjnym?
Mam nadzieje ze Ci to wyjasnilem lopatologicznie.Nie chcesz mi chyba wmowic ze zabraniajac uzywania prezerwatyw kosciol postepuje dobrze albo moze w jakims szczytnym celu?Oni sa instytucja archaiczna ale czasy sa takie a nie inne.Pewne twierdzenia trzeba nagiac dla dobra wiernych.Czasami mi sie wydaje ze kosciol jest po prostu zbyt pyszny zbyt przekonany o swojej nieomylnosci i dlatego jest tak a nie inaczej w tej sprawie.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”