Re: Squadra Azzurra

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Re: Squadra Azzurra

Post autor: Babel » 28 lip 2010, 16:31

Montolivo o ile pamietam nigdy nie słynał z niesamowitej ilosci "kreatywnych podan", on bardziej dba o tempo i sposob rozgrywania akcji: raz pilki do skrzydla, raz pilki uwalniajaca rywala spod krycia, raz przegranie pilki przez tył i pokazanie sie na pozycje, raz przyspieszy. Jesli juz ma sytuacje w ktorej moglby kogos "obsłuzyc" podaniem albo troche miejsca by pokombinowac to oddaje strzały, które sa jego silna strona. Taki włoski odpowiednik Xabi Alonso, choc Hiszpan jest graczem o klase lepszym i bardziej przy tym porównaniu mam na mysli typ gracza a nie porownaie klasy sportowej. Wg mnie aspekt kretywnosci i tworzenia sytuacji rozwiazałyby skrzydła w osobach Cassano, Miccoliego, Mario czy Quagliarelli, ofkors w systemie 4-3-3. Wg mnie pomoc moze dobrze funkcjonowac, nie majac typowego rozgrywajacego, tylko ktos musi przejac role podajacych (chcoby Cassano co roku w czołowce podajacych), a liderami mentalnymi moga byc Buffon, Chiellini czy De Rossi.

Z kreatywnych momentów u Marchisio to ja pamietam tylko kretywne miniecie obronców Inter na zamach i wykonczenie tamtej akcji. Ja tam nie widze wielkiego potencjału ofensywnego, bedzie to bardzo pozyteczny pomocnik i jakos nie widze jego osobie trequartisty czy nastepcy Pirlo. W calej swojej karierze na szczeblu pierwszoligowym ma dwa razy mniej asyst niz słaby Montolivo. Predzej Alberto Aquilani, choc wszyscy wiedza jakie on ma kłopoty.

Wróć do „Włochy”