a jak ja oceniam Mercato? Pozytywnie. Gigantycznym zgrzytem jest dla mnie sprzedaż Diego, ale tak z pozostałych decyzji jestem zadowolony. Czeka nas sezon przejściowy i nie miałem odnośnie tego żadnych wątpliwości już w Maju. Na razie poukładano sporo spraw w klubie zaczynając od samej góry co mnie baaaardzo cieszy i daje mi wiarę w poprawę sytuacji (Secco takiej wiary nie dawał). Pozbyto się zawodników niepotrzebnych, obciążających budżet płacowy, odmłodzono skład, zbudowano szeroką kadrę, która w odróżnieniu od zeszłego sezonu przynajmniej pasuje do ustawienia. Owszem na paru pozycjach ewidentnie brakuje potencjału, ale ja widzę szansę na solidny dobrze poukładany kolektyw, potrafiący w pełni wykorzystać potencjał ludzki jaki drużyna posiada (a parę pozycji prezentuje się bardzo interesująco). Jak wielkie ma to znaczenie pokazały w zeszłym roku Sampa i Roma, które dzięki temu zajechały o 3-4 pozycje wyżej niż by się mogło wydawać i to tym a nie klasą zawodników te zespoły nad JUVE górowały. Tak, wiec w tym roku pracować na solidny kolektyw i poukładaną taktyką, a za rok oczekuje graczy z wielkim potencjałem!
No i cieszy mnie, że tak wielu zawodników wypożyczyliśmy. To bardzo ułatwia przyszłe okno transferowe, gdzie jeśli, któraś formacja rozczaruje wystarczy nie wykupywać zawodnika. Nie będziemy musieli bujać się z Pepe, Mottą, Traore, Aquilanim czy Quagliarellą przez 3 lata jeśli, któryś z nich okaże się klęską na miarę Tiago, Poulsena czy Almirona. To jeśli chodzi o ogólniki.
Jeśli mowa o konkretach to oczekiwałem przed mercato 3 ważnych ruchów:
1-zbudowania skrzydeł pomocy (moim zdaniem się raczej udało i absolutnie nie przyłączam się do tych, którzy już teraz uważają, że Martinez jest przepłacony)
2-Kupno partnera dla Chielliniego (tu jestem bardzo zadowolny, bo z Bonucciego będą ludzie)
3-zbudowanie boków obrony (tu jestem bardzo niezadowolony)
Kolejne mniej ważne to dla mnie:
-kreatywny środkowy pomocnik (tu jestem bardzo zadowolony)
-klasowy wysunięty napastnik (tu nie żałuje, bo nie było sensu wywalić całej kasy na Dzeko i nie było możliwości kupić Pazziniego z Sampy po zawinięciu Marotty i Del Neriego. Zresztą skoro Amauri gra lepiej cieszę się, że dostał szanse)
-rezerwowy środkowy obrońca (tu nie jestem zadowolony)