Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

Post autor: petru » 07 lis 2010, 21:17

Nowe szczególnie to nie będzie, a i post ni będzie szczególnie odkrywczy, ale trudno.
Życie i śmierć Petera Sellersa - jedna z lepszych biografii jakie widziałem. Początek zapowiadający pomnikowe podejście do postaci, a potem... potem już tak cukierkowo nie jest :). Komediodramat z naciskiem na dramat, plus parę fajnych, oryginalnych zabiegów montażowych. Narracyjne wstawki z Geofrreyem Rushem jako Peterem Sellersem jako matka Petera Sellersa :) czy jako Kubrick - super. Scena spotkania Sellersa z Kubrickiem wzięta z Lśnienia - fantastyczna :). Rush jest fenomenalny, to chyba była życiowa rola. Niestety, poznając życie Sellersa od kuchni ciężko mu kibicować, więc raczej ciężko się emocjonalnie zaangażować w film. Nie jest to też postać jaką się kocha nienawidzić, więc przynajmniej ja kończyłem ten film trochę z obojętnym stosunkiem. Świetny, ale czegoś mu brakuje. W każdym razie polecam.
W chmurach - przystępując do filmu, nie wiedziałem o nim nic, poza tym, że Clooney jak zwykle gra Clooneya. Są dziesiątki tego typu filmów, ale ten naprawdę wciągnął. Podobał mi się scenariusz, humor, postaci, ogólnie prowadzenie akcji. Jakbym miał porównywać, to przychodzi mi do głowy głównie "Między słowami", takie samo sympatyczne kino.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”