Coraz częściej pojawiają się plotki łączące Ibrahima Affelaya z transferem na Camp Nou. Ja tam wyrobionego o chłopaku zdania nie mam, ale skoro Pep blokował transfery(min. Ozila) żeby nie zamykać drogi do pierwszego składu wychowankom - to ta opcja jest mało-prawdopodobna. Nie wiem gdzie gra w PSV czy reprezentacji. Jedyny plus to cena o jakiej się mówi- góra 4 mln. euro. Zobaczymy, choć ja osobiście żadnego transferu zimą się nie spodziewam, nawet jestem zdania, że na takim etapie nie jest on potrzebny. Skoro zaufano planowi przedsezonowemu, to teraz trzeba się tego trzymać i go uwiarygodnić.
Jutro spotkanie z Villarrealem, który bardzo dobrze sobie radzi w tym sezonie. Traci bardzo mało bramek, a strzela podobnie jak Barcelona. ŻŁP zawsze potrafiła Barcelonie zajść za skórę i jutro spodziewam się trudniejszego spotkania niż choćby z Sevillą. Oczywiście fajnie by było zagrać jak z Andaluzyjczykami i panować nad przebiegiem spotkania, jednak będzie o to trudno. Do końca nie wiadomo co będzie z defensywą, bo pojawiają się 4 opcje na partnera Carlesa- Abidal, Fontas, Bartra, Sergio. Busi to nowość, choć pamiętam, że w jakimś spotkaniu kilkanaście minut spędził na środku obrony- w poprzednim sezonie. Jakby to wypaliło przez dłuższy okres, ciężko typować, ale z jego już sporym doświadczeniem, myślę, że by było podobnie jak z Toure. Reszta z przodu chyba łatwa do wytypowania Xavi-Iniesta-Messi-Pedro-Villa( przynajmniej ja tak obstawiam). Liczę, że Pedro coś ustrzeli, bo ostatnio mu dobrze idzie.