Będą spojlery, ostrzegam!
Na plus:
1) Nareszcie wrócił Harry. Scena, gdzie On i Dexter rozmawiają w samochodzie naprawdę świetna.
2) Scena poprzedzająca ich rozmowę, czyli pobicie Barry'ego i dokładne tłumaczenie, co się dzieje z jego organizmem. Zdecydowanie jedna z najlepszych scen w tym odcinku.
3) Odgrzebanie prywatnego śledztwa Quinna (oczywiście w sprawie Dextera). Dobrze, że Debra się o tym dowiedziała. Mam nadzieję, że coś ciekawego z tego wyniknie.
4) Harrison i jego "mama". Rozbawiła mnie scena, w której okazało się, że ową mamą jest pluszowa zabawka, a nie Lumen.
5) Liddy i wszystko to, co robi. Ten "strzał" w dzieciaka w sklepie i uśmiech po tym, jak Quinn go dusił naprawdę świetne. Bardzo ciekawa postać, która jeszcze sporo namiesza, na co wskazuje chociażby promo 10. odcinka.
6) Lumen i, podobnie jak w przypadku Liddy'ego, wszystko to, co robi. Chociaż w tym odcinku nie robiła praktycznie nic, a i tak bardzo mi się podobała. Fajna była scena, kiedy Lumen i Debra zostały sobie przedstawione.
7) Rozmowa Lumen i Chase'a na koniec. Jak Jordan powiedział do słuchawki "coś tam, coś tam, Lumen", to tętno wyraźnie mi podskoczyło. Najbardziej emocjonujący moment odcinka. Szkoda tylko, że trzeba było na to czekać aż 50 minut.
Na minus:
1) Trochę idiotyczny wątek Astor, Olivii i jej ojca. To chlanie przez nie alkoholu też do dupy.
2) Wkurwiająca na każdym kroku LaGuerta. Bardziej irytującej postaci w tym serialu chyba nie było. No... może Rita.
Cholera, nie mogę się doczekać kolejnych odcinków. Będzie to, co lubię najbardziej: akcja, emocje, napięcie. Odliczanie czas zacząć. Jeszcze 7 dni...
Przy okazji: zmieniono temat ostatniego odcinka 5. serii. Nowy tytuł to: "The Big One". Oto co na jego temat powiedziała Sara Colleton - producent wykonawczy serialu:
Chodzą też plotki, że będzie to nie tylko ostatni odcinek 5. sezonu, ale także ostatni odcinek serialu. Jeśli to faktycznie okazałoby się prawdą (w co nie wierzę), to byłaby do idiotyczna decyzja ludzi związanych z tym serialem. 4 odcinki na zakończenie wszystkich wątków to zdecydowanie za mało.Kiedy zobaczycie ten odcinek, uświadomicie sobie, jaki to wspaniały tytuł.