Re: Katar MŚ 2022

Awatar użytkownika
VADER
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0
Kontakt:

Re: Katar MŚ 2022

Post autor: VADER » 06 gru 2010, 12:06

Co do losowania gospodarzy MŚ w 2018 i 2022 to FIFA pokazała gdzie ma kibiców. Wygrała kasa dla tych starych,sflaczałych pierników z władz FIFA. Rosjanie obiecali gruszki na wierzbie by zyskać przychylność władz piłkarskich. Ich infrasruktura od czasu upadku komunizmu praktycznie nic się zmieniała - kuleje. Wiem coś o tym bo w marcu kończącego się 2010roku przez 5 dni byłem służbowo w Moskwie i widziałem na własne oczy jak wygląda stolica Rosji pod względem infrastruktury i powiem szczerze, że jest to niezła wtopa. Polskie przygotowania do Euro 2012 w tym wypadku wypadają dla Nas o 3 klasy lepiej niż to co widziałem w Moskwie. Fakt, mają Rosjanie nieco czasu aby przygotować swój kraj do mundialu, ale ich styl życia(by nic najlepiej nic robić, ale przy tym coś zarobić) i wszechobecna korupcja powoduje, że będziemy świadkami niezłego "kwasu" kiedy przyjdzie piłkarzom grać w Rosji w 2018roku. Żal mi strasznie Anglików którzy zasłużyli sobie na mundial. Jako wierny fan Synów Albionu poczułem się tak jakbym dostał w twarz kiedy podano info kto będzie gospodarzem piłkarskiego święta za 8lat. Co do wyboru gospodarza mundialu w 2022roku to wygrało niema się co oszukiwać bardzo silne lobby bogatych szejków które w tej sprawie miało kolosalne znaczenie. Nie ma też co ukrywać, że turniej piłkarski zorganizowany wśród pustynnych piasków będzie czymś wyjątkowym, chociaż dla zwykłego kibica wyjazd na mundial do państwa w którym islam jest świętością będzie niemałym szokiem, w końcu w takim kraju obowiązują pewne prawa które nam wydają się dziwne. Chociażby zakaz picia alkoholu, zabronione jest noszenie krótkich spodenek przez mężczyzn,a prawa kobiet w krajach islamskich (nie tylko w Katarze, ale też w Arabii Saudyjskiej czy też Omanie i Bahrajnie) to już dopiero stawia płeć piękną na pozycji ich niegodnej. Chociażby kobieta (także cudzoziemka) w Katarze ma obowiązek nosić abaję - okrywającą włosy chustę. Jeśli któraś kobieta nie założy abai, to zajmują się nią policjanci religijni tzw.mutawwa (komisja do spraw promocji cnoty i zapobiegania wysępkom - czyli po naszemu można to zroumieć jako patrol strażników moralności). Ów strażników można poznać po krótkich szatach (tzw. thobach) odsłaniających kostki, pełnych krzaczastych brodach i długich włosach a także po tym, że nie noszą zwyczajowych nakryć głowy czyli Kefiji. Poza tym kobieta sama nie prawa wejść do kina czy też restauracji. Musi to uczynić w obecności mężczyzny. Cudzoziemki nie mają prawa chodzić w sukienkach a bikini to już dopiero totalna obraza prawa islamskiego za które może w najlepszym przypadku grozić kara chłosty która w tamtym regionie świata jest szeroko znana. Cudzoziemki muszą nosić długie spodnie. Niby władze Kataru obiecują iż na czas MŚ zniosą amnestię na alkohol i częściowo zmienią prawa dla cudzoziemek, jednak mimo wszystko nadal będzie to niewiele miało wspólnego z prawdziwym piłkarskim świętem na trybunach klimatyzowanych nowych stadionów które mają powstać w Doha i okolicach stolicy.

ZAPRASZAM SERDECZNIE NA MOJEGO BLOGA

Wróć do „Piłka nożna na świecie”