Re: Plebiscyt forumowy - komentarze

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Re: Plebiscyt forumowy - komentarze

Post autor: arek_ahig » 14 gru 2010, 17:18

Zaiste zabawne jest nominowanie mnie przez niektorych uzytkownikow w jednej z kategorii, za to ze posiadam wiedze i kompetencje w zagadnieniach z zakresu przepisow gry. Inne powody sa zrozumiale, ale ten jest co najmniej zalosny. Z calym szacunkiem, ale za kazdym razem odnoszac sie do poszczegolnej sytuacji posilkuje sie tylko i wylacznie przepisami gry, a nie wlasnym widzimisie jak robi to czesc uzytkownikow. Oczywiscie przeswiadczenie owych uzytkownikow, ze to oni maja racje, a ja sie myle jest idiotyzmem, poniewaz nie posiadaja zadnych argumentow, gdzie ich wykladnia sa obowiazujace przepisy gry.
Nawet przyjmujac zalozenie, ze "ja wiem wszystko najlepiej" (w obrzarze przepisow), to jest ono prawda, jezeli wezmiemy pod uwage forum. Nie zdarzylo sie chocby raz przy dyskutowaniu nad okreslonymi sytuacjami, aby ktokolwiek poza mna odniosl sie do tresci przepisow badz wytycznych PZPN/FIFA. Zazwyczaj byly to wlasne przemyslenia danych userow, wyciagniete na podstawie wieloletniego ogladania meczow pilki noznej. Samo ogladanie spotkan nie wystarczy i jest stosunkowo niewiele przydatne, aby odpowiednio interpretowac poszczegolne sytuacje, badz co jest zadaniem trudniejszym zdac test.

Ja osobiscie, mam sie za osobe bardzo kompetentna w tym obszarze, jako ze podczas wszelkich egzaminow i szkolen, za wyjatkiem 1 testu, zawsze uzyskiwalem maksymalna ilosc punktow. Mozna miec watpliwosci w ocenie pracy sedziego, bo przekladanie wiedzy, ktora sie posiada na szybkie i wlasciwe interpretowanie poszczegolnych wydarzen na boisku jest zadaniem duzo trudniejszym i nie kazdy potrafi temu podolac. Co innego jednak sucha interpretacja sytuacji, przed ekranem komputera, gdzie mamy mozliwosc obejrzenia danej sytuacji wielokrotnie, z roznych ujec kamer.

Nie sadze, aby ktokolwiek z forum byl w stanie bez odpowiedniego przygotowania zdac wlasciwy test, ktory przechodza co pol roku sedziowie. No moze komus szczesliwie sie uda, ale za drugim razem podobnego szczescia miec juz nie bedzie.
Dla wlasnego sprawdzenia Waszej wiedzy moge poszukac dla zainteresowanych, jezeli uda mi sie znalezc, najlatwiejszy z mozliwych testow, ktory zdaje sie na samym poczatku, nie bedac jeszcze sedzia. Sklada sie on z 10 pytan, ktore maja charakter zamkniety. Jest on latwy, takze jezeli nie uda sie Wam go zdac, mozecie smialo stwierdzic, ze poziom Waszej wiedzy jest marny. Aby zaliczyc test, trzeba udzielic 7 prawidlowych odpowiedzi. Ten test, a test ktory zdaja sedziowie to niebo a ziemia, jako ze w tych wlasciwych juz testach, samemu udziela sie odpowiedzi poprzez uzywanie odpowiednich skrotow z legendy. W tym 10-pytaniowych tescie, zaznaczamy po prostu naszym zdaniem prawidlowa odpowiedz.
Dla tych ktorzy beda zainteresowani przykladowymi testami dla sedziow, (tych faktycznych, ktore przeprowadzane sa co pol roku) moge pozniej rowniez wrzucic.

Wróć do „Plebiscyty i rankingi”