Re: Plebiscyt forumowy - komentarze

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Re: Plebiscyt forumowy - komentarze

Post autor: arek_ahig » 15 gru 2010, 0:28

To jest przykladowy test opracowany przez Szostka bodajze. Chyba najlatwiejszy, ktory znalazlem, bo nie ma pytan o cisnienie pilki, etc. Zaznaczam, ze jest to tylko test, aby moc przystapic do kursu na sedziego pilkarskiego. Mam jeszcze dwa na stanie. (Generalnie zdawalnosc testu jest bardzo duza, bo wiadomo jak to wyglada. Jeden, dwoch rozwiazuje, reszta spisuje. Kurs troche kosztuje, a im wiecej chetnych tym wiecej kasy dla dziadkow. Jak ja zdawalem to zaliczono wszystkim, mimo iz nie kazdy zdobyl wymagane 7 pkt. :lol: ) Teraz wyglada to troche inaczej, bo stara gwardia powoli sie wykrusza a i ich miejsce zajmuja mlodzi (wyzsze wyksztalcenie jest sporym handicapem). Moj "mentor", ktory szkolil moja grupe, a mial ponad 25-letnie doswiadczenie, stracil juz posade, nie byl tez obserwatorem 2 lata, bo nie potrafil zdac testow pisemnych na obserwatora (tak odnosnie przytaczania czasami slow rzekomych ekspertow. Gwarantuje wam, ze polowa tych pseudofachowcow z tv, nie zna przepisow gry w pilke nozna. Pilkarzy jest jeszcze wiecej. Znam olbrzymia ilosci pilkarzy i trenerow glownie 2,3,4,5 ligowych, ich zdecydowana wiekszosc zna przepisy w stopniu co najwyzej przyzwoitym. Zreszta z trenerami i pilkarzami z topowych lig nie jest wcale az tak duzo lepiej, co mozna zauwazyc po ich wypowiedziach. Jednym z moich ulubiencow jest Wenger. :mrgreen:). Miejsce mojego "mentora" zajal moj bardzo dobry kolega, ktory zaczynal ze mna. Swoja droga gdybym dalej sedziowal, to ja bylbym na jego miejscu, bo rekomendowalem go wujkowi, ktory zajmuje dosc wysokie stanowisko w stukturach jednego z wojewodztw. Znajomosci i plecy to podstawa. Trzeba lubic ta robote. :P Po meczu czesto wodka, spirytus (pity ze szklanek, nie jak normalni ludzie z kieliszkow), na koniec rund suto zakrapiane libacje. Zawsze co prawda mozna bylo odmowic, ale nie bylo to dobrze widziane. Ja jako 17-letni malolat mialem przesrane. Czesto wracalem na bani w niedziele wieczor i musialem ukrywac sie przed rodzicami, ze niby zmeczony po meczach spac musze. Na poczatku szukalem wymowki, co by uniknac picia, a zaznaczam ze byly to osoby 20 lat starsze ode mnie, ktore nie powiem, uwielbialy sobie chlapnac. Dopoki na kazda kolejke przydzielano rozne trojki sedziowskie, udawalo sie. Pozniej jak juz zaczeli na wyzsze klasy rozgrywkowe wysylac te same trojki, gdzie musial jeden mlodziak niedoswiadczony byc, to 2 najwieksze pijaki zazyczyli sobie mnie do kompletu, tylko dlatego, ze z nowoprzybylych sedziow wypilem najwiecej na jednym z pierwszych spotkan (Ta wypilem, ja tez tak myslalem, dumny, ze ja najmlodszy, a najbardziej trzezwy. Wystarczy, ze wstalem z krzesla, a wczesniej przez bite 3 godziny siedzialem i nagle wszystko zmienilo sie, rzeczywistosc wokol mnie zaczela wirowac. Ledwo z taksowki do domu dotarlem). Na cale szczescie w kolejnej rundzie obaj panowie nie zaliczyli testow sprawnosciowych i moja gehenna skonczyla sie. :mrgreen: Z perspektywy czasu widze jednak jeden pozytywny aspekt owego alkoholowania sie. Ja zaczynam dopiero zabawe, a koledzy juz wegetuja upojeni. Ostatnio rozmawialem z jednym z owych kaloszy przy okazji meczu trampkarzy, ktory sedziowal, a ktorych trenuje moj kuzyn i mowil, ze to juz nie to samo, co kiedys. :P Stara gwardia juz za stara na sedziowanie, duzo mlodych przyszlo, inne porzadki wprowadzili. O korupcji w polskiej pilce na tym nizszym szczeblu moglbym opowiadac godzinami. Jak to jedni przychodzili ze skrzynka wodki, drudzy z pieniedzmi, glowny bral od obu i mecz konczyl sie remisem, a pozniej zamykali na 2 godziny w pomieszczeniu dla sedziow i wypuscic nie chcieli :mrgreen:

Ten test podobno gdzies juz byl umieszczany, takze jak ktos go rozwiazywal, to dam drugi, ale ten jest akurat przystepny i nie ma w nim wielu pytan stricte organizacyjnych. Generalnie te 10-pytaniowe testy sa czesto wymyslane przez poszczegolnych prowadzacych kurs, wiec rownie dobrze sam moglbym ulozyc pytania. Ja po takim tescie, kursie i testach Coopera moglem przez jedna runde sedziowac na linii i w meczach druzyn mlodziezowych (orliki, mlodziki, trampkarze, etc.), bo nie mialem jeszcze uprawnien sedziego. Dopiero pozniej latem zdawalem wlasciwe testy i testy kondycyjne. Jak beda chetni, to jutro moge wrzucic wlasciwy test na sedziego. Sa rozne w zaleznosci od klas rozgrywkowych, ale postaram sie wybrac najlatwiejszy.

1. Czy przepisy gry w piłkę nożną dopuszczają możliwość gry bramkarzy przeciwnych drużyn w koszulach tego samego koloru?
-Nie
-Tak

2. Jaką decyzję podejmie sędzia, jeżeli zawodnik wykonujący wrzut wykona go w taki sposób, że dobiegając do miejsca wrzutu wskazanego przez arbitra, przed wrzutem wykona salto, trzymając piłkę w dłoniach?
-Grać dalej
-Aut dla przeciwnej drużyny
-Jeszcze raz i żółta kartka dla wykonawcy autu
-Rzut wolny pośredni

3. Jaką decyzję podejmie sędzia jeżeli po wykluczeniu jednego, kolejny zawodnik wyznaczony przez kapitana drużyny, odmawia wykonania wznowienia gry?
-Zakończy zawody
-Wykluczy kolejnego zawodnika
-Zarządzi rzut sędziowski
-Żółta kartka

4. Jaką decyzję podejmie sędzia jeżeli po podyktowaniu rzutu wolnego pośredniego dla drużyny broniącej z jej własnego pola karnego, wykonawca tak niefortunnie zagrał do własnego bramkarza, że piłka bezpośrednio wpadła do jego bramki?
-Bramka
-Przyzna rzut wolny drużynie przeciwnej
-Rzut rożny
-Jeszcze raz

5. Czy przepisy gry w piłkę nożną dopuszczają możliwość rozgrywania zawodów na boisku, wokół którego rosną drzewa w odległości 4 metry od linii bocznej boiska i 6 metrów od linii końcowej?
-Nie
-Tak

6. W czasie gry obrońca opluł własnego bramkarza. Podaj decyzję sędziego.
-Rzut sędziowski
-Wykluczenie i rzut karny
-Wykluczenie i rzut wolny pośredni
-Zakończenie zawodów

7. Po zdobyciu bramki sędzia stwierdził, że w chwilę po jej zdobyciu, na polu gry pojawił się zawodnik rezerwowy ubrany w maskę i koszulę z prowokującym kibiców napisem. Podaj decyzję sędziego.
-Czerwona kartka
-Żółta kartka
-Bramka nieuznana
-Koniec meczu

8. Czy na zawodach piłki nożnej może zaistnieć przypadek, że gra kontynuowana jest bez sędziów asystentów?
-Tak
-Nie

9. Jaką decyzję podejmie sędzia jeżeli po prawidłowo wykonanym rzucie karnym piłka uderzyła w słupek, pękła i pozostała w polu gry?
-Nakaże wykonanie rzutu karnego jeszcze raz
-Zarządzi rzut sędziowski
-Zarządzi rzut wolny pośredni
-Zarządzi rzut od bramki

10. Czy sędzia winien dopuścić do rozgrywania zawodów, jeśli w trakcie sprawdzania dokumentów z weryfikacji boiska przez komisję do tego powołaną, zauważył zapis, że wymiar jednej z bramek wynosi : 7,34 m szerokości, liczonej od wewnętrznej strony każdego słupka bramkowego, i 2,42 m wysokości, liczonej od podłoża do wewnętrznej krawędzi poprzeczki?
-Tak
-Nie
Odpowiedzi moge wyslac chetnym na priv, bo moze bedzie wiecej zainteresowanych, zeby go rowiazac, wiec nie bede tutaj wrzucal.
Jutro moge wrzucic dwa kolejne, opracowane przez mojego kolege.

Wróć do „Plebiscyty i rankingi”