Re: Chelsea Londyn (zbiorczy)

Pawel875
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 29

Re: Chelsea Londyn (zbiorczy)

Post autor: Pawel875 » 22 gru 2010, 15:33

Ostatnio temat powiał nudą, więc trzeba o kilku rzeczach wspomnieć.

Po pierwsze: świetna wiadomość - Gael Kakuta podpisał nowy, 4,5 letni kontrakt :jupi: , w ciągu tego czasu powinien wywalczyć miejsce w pierwszej jedenastce, jeśli nie, to okaże się, że będzie zbędny. Mamy w klubie IMO potencjalnego przyszłego najlepszego skrzydłowego/bocznego napastnika świata, więc trzeba go odpowiednio oszlifować.

Po drugie: z chelsea.pl
Dyrektor sportowy Feyenoordu Rotterdam, Leo Beenhakker nazwał angielskie kluby 'żarłaczami białymi futbolu' po tym, jak Chelsea zapewniła sobie transfer 15-letniego obrońcy, Nathan Ake'a.

Wychowanek szkółki Feyenoordu jest uważany za wielki talent. Zawodnik zasili szeregi The Blues w lutym kiedy to skończy 16 lat.

Holenderski zespół nie jest zadowolony z takiego rozstrzygnięcia po tym jak pomaga graczowi w rozwoju odkąd miał 12 lat.

Doniesienia medialne podają, że Holendrzy otrzymają w ramach rekompensaty £228,000. Za kilka lat gracz może być wart miliony.

Beenhakker przyznaje, że transfer był życzeniem samego Ake'a. Nie zmienia to faktu, iż jest rozczarowany sposobem w jaki angielskie zespoły ściągają do siebie młode talenty z całego świata.

"Doprowadza mnie do szaleństwa, że tak perspektywiczni zawodnicy odchodzą od nas w taki sposób."

"Co możemy jednak zrobić? Angielskie kluby to żarłacze białe futbolu. Arsenal, Man United, Chelsea - wszystkie te zespoły biorą udział w grze."

"Przygotowaliśmy dla Nathana wspaniały kontrakt, ale w głowie miał tylko Chelsea. Nie mogliśmy nic zrobić."

"Angielskie kluby niszczą rynek takimi zachowaniami. Inne europejskie kluby tak nie postępują, Anglicy o to nie dbają."

"Omówiłem sprawę z Nathanem i jego rodzicami. Powiedział mi, że naprawdę zależy mu na przenosinach do Anglii, jego rodzice nie mieli nic przeciwko."

"Jestem pod wrażeniem determinacji Nathana mimo tak młodego wieku, ale to zła wiadomość dla Feyenoordu; nie możemy zrobić niczego jeśli zgłasza się zagraniczny klub i chce zasilić swoje szeregi jednym z naszych młodzików."

Chelsea odpowiedziała już na te zarzuty. Rzecznik prasowy klubu z SW6 powiedział: "Informowaliśmy Feyenoord na bieżąco o naszym zainteresowaniu, doszliśmy z nimi do porozumienia."

Feyenoord wezwał jednak FIFA do utrudnienia większym klubom tak łatwego obecnie sprowadzania do siebie młodych talentów z mniejszych drużyn.

Rzecznik prasowy Feyenoordu powiedział: "Należy zastanowić się czy to leży w interesie futbolu."

"Jako klub ciężko jest nam samodzielnie coś osiągnąć. To już zadanie FIFA lub UEFA. Na pewno jednak należy o tym rozmawiać, to oczywiste."

Pozostaje mieć nadzieję, że oba kluby rozwiążą sprawę polubownie, a cała sytuacja nie będzie miała wpływu na przyjaźń kibicowską panującą między kibicami obu zespołów.
Leo ma racje, w angielskich klubach rzeczywiście często sprowadza się zagraniczne talenty. Co do samego piłkarza, to na oficjalnej CFC nic nie znalazłem, zobaczymy, co z niego będzie, a do talentów z Holandii warto mieć zaufanie :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 22 gru 2010, 16:41 przez Pawel875, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Anglia”