Pojedynek piątego Melbourne Victory z ósmą drużyną ligi-Newcastle Jets. Przy okazji poprzedniego meczu Jets z Wellington pisałem o osłabieniach Jets. Wówczas niezdolnych do gry było 7 zawodników. Nie widzę informacji o powrocie kogoś z tej siódemki a w dodatku w nadchodzącym meczu nie zagra również Ryan Griffiths pauzujący za czerwoną kartkę w meczu z Wellington. Do zespołu z meczów kadry wraca natomiast Zhang Shou. Chińczyk zagrał do tej pory w 7 meczach strzelając tylko jedną bramkę.
Do składu gospodarzy, również Pucharu Azji, wraca Robbie Kruse. Napastnik ten jest bardzo ważny dla zespołu z Melbourne-do tej pory wystąpił w 16 spotkaniach strzelając 10 bramek.
Z ostatnich 8 spotkań Jets wygrali tylko 2- z najsłabszą drużyną ligi, North Queensland Fury. Reszta to same porażki. Melbourne po dobrych występach w grudniu miało lekki dołek-początek stycznia przyniósł 2 porażki, następnie 2 remisy. Ostatnie 2 mecze to zwycięstwa i chyba można powiedzieć, że gospodarze spowrotem weszli w dobry rytm. Jeśli wygrają ten mecz mogą awansować oczko wyżej w tabeli, ponieważ wyprzedzający ich gracze z Gold Coast podejmują u siebie w ten sam dzień mocny zespół Adelaide i całkiem prawdopodobne jest, że pogubią punkty.
E: Może nie łatwe ale na pewno zasłużone zwycięstwo Melbourne. I nawet handicap pokryli. Nie polecałem, go gdyż ostatnio się przejechałem i już nie byłem tak pewny. Ale jak ktoś skorzystał chociaż z tego to dobrze