Re: Real Madryt (zbiorczy) (cz.2)

aml
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Re: Real Madryt (zbiorczy) (cz.2)

Post autor: aml » 04 lut 2011, 15:42

RealFan pisze:Nie sądzicie, że to trochę dziwne, że Barcelona będąca tak często przy piłce jest piątą najrzadziej faulowaną drużyną w lidze, a Messiego pomimo tego, jakie stwarza zagrożenie nie ma w pierwszej dwudziestce najczęściej faulowanych piłkarzy?
Nadmienię, że przedstawione przez usera wyżej statystyki, ktorych osobiscie nie znałem, z pewnością dotyczą odgwizdanych przewinień.

Ale jak sie okazuje takie statytyki można roznie tlumaczyć. Zalezy wszystko od punktu siedzenia. Mozna je na przykład użyc do obalenia śmiesznych, ale obiegowo, głownie wśrod polsko-madryckiej braci, istniejących tez:

"Barcelona będąca tak często przy piłce jest piątą najrzadziej faulowaną drużyną w lidze (odgwizdane przewinienia - dop. autor)" - teza że piłkarzom Barcelony gwiżdże się każdy upadek legła w gruzach;

"Messiego pomimo tego, jakie stwarza zagrożenie nie ma w pierwszej dwudziestce najczęściej faulowanych piłkarzy (odgwizdane przewinienia - dop. autor)" - teza że Messiemu gwiżdże się każdy upadek legła w gruzach;

"Barcelona będąca tak często przy piłce jest piątą najrzadziej faulowaną drużyną w lidze (odgwizdane przewinienia - dop. autor)" - teza o sędziowaniu w Hiszpanii "pod Barcelonę" legła w gruzach;

Z mojej strony racjonalne wytłumaczenie tych dwóch statystyk jest banalne. FC Barcelona bardzo często szybko uzyskuje bramkową przewage w meczu, co powoduje, ze agresja przeciwnika zostaje poważnie stępiona. Inaczej sie gra gdy jest w 70min 0-0 a inaczej gdy jest 3-0. W przypadku Realu pewno tych odgwizdanych fauli jest więcej, ale tez Real nierzadko walczy o sukces do ostatnich minut meczu. I tak sie powinno te statystyki tłumaczyc a nie szukaniem drugiego dna, bo jak pokazałem wyżej, można wowczas roznie wszystko interpretować (i niekoniecznie tak jak zapewne życzył sobie tego autor stawiając niby dwuznaczne pytanie).

Wróć do „Hiszpania”