Re: Domek nr 10 (temat luźny)

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: Domek nr 10 (temat luźny)

Post autor: Wilmore » 14 lut 2011, 22:08

Nie doceniasz Paolo.
Maldini to oczywiście legenda klubu i idol wszystkich (zdrowych umysłowo) fanów Milanu, ale to trochę inna bajka. Tak, w swoim czasie był najlepszym obrońcą świata, tak, grać 20 lat na takim poziomie w klubie z absolutnego topu na świecie, wygrać tyle trofeów (przecież mistrzostwa świata w 2006 roku nie zdobył tylko przez zakończenie kariery w kadrze, gdyby nie to, to grałby zamiast Grosso lub Matrixa i kadra byłaby chyba tylko mocniejsza) to sprawa wyjątkowa i znana chyba tylko dwójce emerytów z Manchesteru. ;)
Tyle że Ronaldo może i zdobył mniej trofeów, ale jako napastnik był (moim zdaniem, nie mam możliwości porównać go do Pelego tylko z tych najlepszych graczy) w mojej opinii najlepszym piłkarzem świata, nie tylko roku, ale i pewnego okresu. To był najlepszy napastnik, czy cofnięty, czy snajper, czy wysunięty, obojętne, jakiego na oczy widziałem. Maldini mógł być przez jakiś czas najlepszym obrońcą, ale uważam Nestę za piłkarza, który go przerósł piłkarsko, nie grał tak równo, ale był jednak lepszy. Na lewej obronie również widziałem piłkarzy doskonalszych od Paolo.
Legendę Paolo tworzy bardzo wysoki poziom, długowieczność i wierność barwom. Legendę Ronaldo tworzy w mojej opinii nieosiągalny dla nikogo poziom, przez który długowieczność i wierność barwom już się przestaje liczyć. Gdyby Ronaldo grał w 18 klubach z topu w 18 lat na takim poziomie, to byłby dla mnie tak samo najlepszym piłkarzem w historii, jak grając tylko w kilku.
Inter to wtedy mial dosc marny okres pomimo pompowanej kasy i to byl jego blad jak juz wspomnial Wilmore
Ej, ej, przyjdzie Babel i zaraz znów sobie wymyśli, że gdzieś napisałem o słabiutkim Interze ciągniętym przez jednego Ronaldo.
Nigdzie nie napisałem o tym, że jego pobyt w Interze to był błąd, hamulec ręczny, czy cokolwiek podobnego.

Wróć do „Hyde Park”