Portugalia - Anglia X (pierwsza połowa)
To mecz, w którym wszystko się może zdarzyć, nawet nie patrząc na to kto gra z kim wystarczy napisać, że jest to ćwierćfinał Mistrzostw Europy i wszystko jest jasne. Dwie świetne drużyny Portugali i Anglia, obie od pocżatku zaliczane go grona faworytów. Portugalczycy pokonali wHiszpanów, jednak moim zdaniem to Hiszpanie pokonali sami siebie, warto wspomnieć, że Eriksson na początku swojej przygody z re Anglii pokonał Hiszpanie 3-0. Mecz będzie wyrównany, oba zespoły prezentują bardzo odmienne style gry, Portugalczycy to piłka techniczna, wiele dryblingów i kombinacji, Anglicy reprezentują szkołe piłki twardej, zdecydowanej i co ważne skutecznej, przez cały mecz mogą mieć jedną sytuacje i ją wykorzystać, jakbyło w pechowo przgranym spotkaniu z Francją. Portugalia moim zdaniem na tych ME gra słabo taktycznie, nie wiem czy piłkarze rozumieją czego oczekuje od nich trener Scolari, za to synowie Albionu prezentują bardzo zaawansowany poziom taktyczny, w pełni wypełniają polecenia Erikssona. Dobrze technicznie Portugalczycy będą sprawiali wielkie problemy Anglikom, uważam, że wielki problem stworzy Ronaldo, przeciwko niemu zagra Gary Neville, który w moim mniemaniu jest najsłabszym punktem wyspiarskiej drużyny, na jego korzyść może świadczyć fakt, iż wystepuje z Ronaldo w jednaej drużynie. Nie zagra Pauleta, zastapi go Gomes, myślę, że to dobra wiadomość dla Anglików, ponieważ PauletA jest zdecydowanie bardziej nieprzewiywalnym graczem. Jeżeli Anglicy chcą to spotkanie wygrać muszą od samego poczstku ruszyć do ataku, bo to będzie najlepsza forma obrony przed inwidualnościami grającymi w rep. Portugalii. pierwsza połowa to będzie wzajemne badanie się obydwu zepsołów, nie wpoinno być wielu dogodnych sytuacji, myślę, że do przerwy będzie 0-0/
Portugalia - Anglia 2 (cały mecz i awans)
No cóż szanse obydwu drużyn, podobnie jak selekcjoner Portugalii Scolari oceniam 50/50, wskazuje na Anglików z powodu mojej sympatii do tej drużyny.
Anglia (pierwsza bramka)
Myślę, że ta jedna bramka przesądzi o awansie do półfinału.
Owen (strzelec bramki)
Jak narazie Owen nie pokazuje nic na tych mistrzostwach, musi się wreszcie przelamac i strzelić bramkę, mam nadzieje, że się mu to uda.
Gomes (nie strzeli bramki)
Uważam, że jeśli Portugalia pokusi się o strzelenie gola to po jakimś stałym fragmencie gry, może strzelić, któryś obrońca. Możliwe jest też strzelenie bramki przez Figo, ale tylko w przypadku karnego.
Under 2,5 (padnie najwięcej 2 bramki)
Mecz szalenie wyrównany, nie padnie wiele bramek, choć wszyscy pamiętamy mecz z Euro 2000, kiedy to Portugalia wygrała 3-2, moim zdaniem taki wynik się nie powtórzy.