Re: Ekstraklasa w sezonie 2010/2011

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 28

Re: Ekstraklasa w sezonie 2010/2011

Post autor: MENDEZ » 28 lut 2011, 15:35

Jarzinho
Co do budowy własnego stadionu:
1) KKS z tego co mi wiadomo nie posiada na terenie Poznania żadnej ziemi, tym bardziej w takim miejscu by móc wybudować stadion z infrastrukturą, oraz w dobrej lokalizacji drogowej, transportowej.
Związku z tym miasto nie pozwoli Lechowi na zakup ziemi - będzie robiło wszystko by to utrudnić wiedząc, że pozostałby z kolosem sam.

2) Klub musiał by się zadłużyć, zaciągnąć kredyt - już widzę jak Rutkowski bierze z min. 300 mln zł

3) Najlepiej będzie jak się klub dogada z miastem. Jest to tak naprawdę jedyna dobra droga dla obu stron.

Teraz co do murawy. Jaka jest (a właściwie nie ma) każdy widzi. Dupy daje tu oczywiście miasto. Historia tej murawy nie zaczęła się w dniu jej ułożenia przez brytyjską firmę poleconą przez Uefę, lecz kilkanaście miesięcy wcześniej, by nie powiedzieć - lat.
Można by zacząć znacznie wcześniej (od braku przetargu na budowę stadionu) lecz nie chce mi się rozpisywać. Zatem zacznę od montowania dachu. Jakiś czas temu na płycie boiska położone zostały ciężkie betonowe płyty. Leżały one na płycie kilka miesięcy. Na tych płytach jeździł ciężki sprzęt. Podłoże nie miało jak oddychać, do tego pełno gruzu i jakiś substancji chemicznych szkodliwych dla gleby dostały się do podłoża. To już był duży cios.
Potem płyty odkryto i położono murawę. Potem położono kolejną i tak chyba z 4-5 razy. Zawsze były problemy, większe lub mniejsze.

Przyczyną tego bagna jest podłoże, które nie zostało wymienione. Winowajca - oczywiście miasto, POSiR. Kolejne siano szło i idzie w błoto. Obecna murawa miała gwarancję. Jednak w umowie było zapisane, że na stadionie gra Lech... a miasto dopuściło Wartę i gwarancja poszła się jeb@ć.
Drugą przyczyną jest też nasłonecznienie. "Genialnie" zaprojektowany stadion za ponad 713 mln zł tu się kłania. Jednak tym razem lampy były cały czas, więc tym bardziej pokazuje to, że te podłoże jest do wymiany. Zresztą o tym mówił co drugi bardziej ogarnięty kibol, tylko POSiR uważał, że wszystko jest cacy. Zresztą dla nich "ok" jest do dzisiaj.

Były głosy, że murawa ma być wymieniona po Widzewie... patrze na kamerkę i nic. Nie zanosi się na wymianę. Na tej murawie zapewne Lech i Warta dograją do końca sezonu. Po sezonie ma być wymiana podłoża. Szybko...

NoName1989 pisze:MEDNEZ dobrze wiesz, że nie upilnuje się 2 tysięcy ludzi i zawsze znajdzie się ktoś kto rzuci racę w sektor gospodarzy/gości
Wiem. Mnie to jakoś wielce nie oburza. Rozumiem, że czasem trudno upilnować swoich, emocje itd :wink:

E: Tylko, że Wy walczycie o swój własny stadion i tym pokazem nie daliście argumentu dla swojej racji władzom Łodzi. Dlatego tym bardziej powinniście pilnować tych co odpalają race, a jak mniemam przypadkowe osoby ich nie odpalają, tylko wybrani.

Wróć do „Polska”