Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 922

Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post autor: Nebula RN » 21 mar 2011, 13:56

Kontynuując temat przebudowy Milanu ciekawy news się dziś pojawił:
Propozycje przedłużenia kontraktów otrzymają tylko: Pirlo (6 mln), Nesta (4.5 mln), Ambrosini (3 mln) - 50% dotychczasowych zarobków. Dobry pomysł, jak komuś nie pasują takie warunki to może poszukać sobie innego klubu, który będzie mu płacił więcej. Podobno oferta Juve dla Pirlo to 3 mln rocznie, więc pewnie zostanie.

Pozostali zawodnicy: Seedorf (4 mln), Zambrotta (3.5 mln), Jankulovski (2.8 mln), Legrottaglie (ostatnio w Juve 1.5 mln), Van Bommel (nie mam danych) mają odejść.

Max chce znacznie uszczuplić kadrę, stawiając na jakość graczy a nie ich ilość - to jest także dobry pomysł. Obecnie mamy strasznie szeroką kadrę, z dużą ilością zaawansowanych wiekowo zawodników, co sprawia, że często nie są oni dostępni i nie ma komu grać. Allegri chce mieć 20 graczy nadających się do gry w pierwszej drużynie i to jest dobra liczba. Chociaż trudno sobie to wyobrazić.
Obecnie w kadrze seniorskiej Milan posiada: uwaga... 30 zawodników! A nawet 31 bo Onyewu póki co jest tylko wypożyczony do Twente.
W tym 13 obrońców i 10 pomocników :) A przecież to w tych formacjach mieliśmy w ciągu sezonu największe problemy z kontuzjami.

Jest w kim wybierać, w kwestii pozbywania się graczy.

W bramce jest Abbiati, Amelia i Roma. Jedyne ruchy prawdopodobne to wykupienie Amelii i jego transfer do Romy, a w jego miejsce Marchetti. Finansowo raczej porównywalnie. Romie przedłużyć jeszcze kontrakt na kolejny rok.

Na chwilę obecną z obrońców powinni tylko zostać: Thiago, Nesta, Antonini, Abate, Yepes, Vila. 6 graczy. Jeśli potwierdzą się plotki o Mexesie (jestem na tak), Taiwo (jestem na nie), to potrzebny będzie jeszcze tylko prawy obrońca - na niego zostaną wydane pieniądze. 9 graczy, kadra kompletna. Można ściągnąć Astoriego za niewielkie pieniądze ewentualnie.
Nie wiem co będzie z Soktatisem (1 mln), ale chyba zostanie sprzedany, Onyewu (1 mln) pewnie też zostanie w Holandii. Pozostaje jeszcze pozbyć się Oddo (1.5 mln), Bonerę (2 mln) i Legro.

W pomocy w następnym sezonie widziałbym z obecnych piłkarzy: Merkela, Emanuelsona, Gattuso, Strassera, Flaminiego, Boatenga i raczej Ambro z Pirlo.
To jest już 8 graczy. Cóż, tu powinny pójść duże pieniądze na Ganso lub kogoś podobnego.
9 graczy myślę, że byłoby również wystarczająco. Merkel i Strasser powinni grać coraz więcej.
Pozbyć się: Van Bommela i Seedorfa (4 mln)

W ataku piątka graczy: Zlatan, Pato, Robinho, Cassano, Pippo.
Najbardziej sensowne byłoby nie przedłużanie kontaktu z Inzaghim (2 mln) i w jego miejsce ściągniecie kogoś, kto mógłby grać zamiast Zlatana.
Juve podobno nie kwapi się do wykupu Matriego z Cagliari, więc myślę, że można spróbować. Cellino liczy sobie za niego 15 mln - oddajemy Astoriego i wysyłamy Łysego na negocjacje, cena spada do 10 mln.
Jednak pewnie Inzgahi dostanie przedłużenie kontraktu i nikt nowy się nie pojawi.

Z tej pobieżnej analizy wynika, że trzeba wydać pieniądze na prawego obrońcę i rozgrywającego, ewentualnie jeszcze na napastnika. Plus 1 rata za Zlatana i wykup Boatenga.
Pozbywając się kilku graczy i redukując umowy kilku innych budżet płacowy zmniejsza się grubo ponad 20 mln, a razem z podatkami 40 mln.
Można działać.

Wróć do „Włochy”