Niedawno z kumplem siedzieliśmy przy piwie i zaczęliśmy gadać kim byśmy chcieli być w życiu po studiach, jaki zawód mieć, taki wymarzony, nawet jeśli jest bardzo trudno do osiągnięcia. Ja odpowiedziałem po namyśle, że chciałbym być Dyrektorem Sportowym w jakimś klubie, byle jakim, bo jak będę dobry to osiągnę i tak klub taki o jakim marzę, ale teraz marzy mi się byle być tym Dyrektorem. Robiłbym to co bardzo lubię: piłka nożna, zarządzanie jakąś organizacją i przede wszystkim kochałbym swoją pracę a to jest dla mnie najważniejsze. I stąd pytanie, jak nasi obecni Dyrektorzy Sportowi, z Ekstraklasy i 1 ligi (niżej w sumie też) doszli do tego. Ostatnio rozmyślałem, że mnóstwo byłych piłkarzy jest Dyrektorami w klubach, ale jak się nie jest tak zdolnym piłkarsko, albo jak za młodu ma się jakąś kontuzję (problem z kolanami na przykład) lub też brak czasu, bo studia i praca zabierają cały czas to jaką drogą trzeba iść?
Obecnie jestem na drugim roku Zarządzania i Marketingu na studiach dziennych na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu (to dobra uczelnia, klasyfikowana na 4 miejscu wśród Uniwerków i na 10 jeśli chodzi o uczelnie wyższe), również pracuję, choć ta praca nie ma związku ze sportem (Konsultant na Infolinii Ogólnej). Tutaj chciałbym popracować jeszcze z 2 lata żebym miał doświadczenie w tej branży, a to może w przyszłości zaprocentować, bo sporo poważnych marek tworzy teraz swoje Call Center (Infolinie Ogólne), być może uda się dostać na jakiegoś kierownika w przyszłości takiego Call Center po moich studiach i doświadczeniu (te plany traktuję opcjonalnie). Ale mimo wszystko planuję, aby na 4 roku spróbować sił w praktykach w klubach (o ile to w ogóle jest możliwe) oraz stażów w klubach (o ile to możliwe) i wkręcić się po tym na Sekretarza w jakimś klubie (o ile się uda). Po tym widzę już taką karierę tak: (może mnie ktoś oświeci czy w ogóle słusznie rozumuje) -> Rada Klubu -> Przewodniczący Rady Klubu -> Dyrektor Sportowy (ewentualnie zastępca Dyrektora). Czy w takim przypadku moje studia mają w ogóle jakieś znaczenie? Może ktoś coś doradzi, każda odpowiedź mi się przyda, bo chciałbym realizować swoje marzenia, a nie mam kompletnie pojęcia jaką drogą iść, na czym się skupić, aby się udało. Być może olać tego Sekretarza, ale od razu udałoby się dostać do Rady Klubu? Nie orientuję się kompletnie w tym temacie jak to wygląda.
Wszelkie wskazówki mile widziane