Jest to możliwe, ale narazie Pepe to świetny stoper, który rozegrał dwa genialne mecze na pozycji defensywnego pomocnika, co nie czyni go jednym z najlepszych DM świata. Niektórzy na taką opinię pracują latami. Jeżeli w przyszłym sezonie będzie grał większość meczy w środku pola na poziomie równym bądź zbliżonym do tego co pokazał w sobotę i wczoraj to spokojnie będzie go można nazwać czołowym defensywnym pomocnikiem świata. Na ten moment jest stoperem.Mete, może trochę na wyrost to co chcę napisać, ale... ja mam osobiście wrażenie, że w przyszłym sezonie w środku defensywy będzie grał Carvalho z Ramosem o ile potwierdzi się zainteresowanie Maiconem czy innym prawym obrońcą. Dla mnie Ramos zdecydowanie lepiej sobie radzi w środku niż na prawej chociaż i tam miewa świetne spotkania. Jeśli tak by się stało to imo Pepe powędrować może na DM i grać obok Alonso. To dość ciekawe rozwiązanie by było, ale jednak Brazylijczyk musiałby się w pewien sposób przestawić. Chociaż skoro daje radę z Barceloną to i pewnie z Almerią czy Gijonem da radę, pytanie tylko jak będzie z motywacją bo tutaj w pewien sposób tym mógł dużo nadrabiać.