Re: Real Madryt (zbiorczy) (cz.2)

Moofasa
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Re: Real Madryt (zbiorczy) (cz.2)

Post autor: Moofasa » 25 kwie 2011, 17:35

bartbuks pisze:Wg mnie problem tkwi w tym, że im częściej Real Mou będzie ucierał nosa Barcelonie, tym bardziej będzie obrzucany błotem
Za przeproszeniem, pierdolisz głupoty. Nie tylko kibice Barcelony obrzucają Portugalczyka błotem.

Mi, mimo, że jestem kibicem Barcy, podoba się takie podejście Mou do sprawy i generalnie futbolu. I nie chodzi mi tu o zdanie innych ludzi w środowisku czy też o poczucie (i tak w co niektórych wypadkach wątpliwego) psychiczne zawodników czy sztabu.

Chodzi o podejście samo w sobie i postrzeganie piękna, co jest sprawą indywidualną. Mi jako kibicowi Katalończyków podoba się gra mojego zespołu (i nie mówię tu o 492053498 podaniach tylko o szybkość, zgranie i grę na pamięć) ale jako chłopakowi lubiącemu piłkę nożną w całej okazałości podoba się zabawa taktyką. Faktycznie, wzgląd na te dwa mecze może mieć fakt, że jeden z klubów gra konsekwentnie i z głową a drugi to Barcelona :lol: Jakby konsekwentnie taktycznie grały dwa kluby, to mecze były by nudne jak klasyki z Premierszip w europejskich pucharach, takie piłkarskie szachy.

Ale samo podejście do rywala, rozgryzienie go, unieszkodliwienie jego największych zalet, wykorzystanie jego minusów - to jest piękno piłki nożnej. Przeciwnik ma niskich zawodników? Gramy górą i walczymy o stałe fragmenty. Przeciwnik gra szybką piłkę pomiędzy liniami obrony i pomocy? Więc je zacieśnimy. I to jest ta druga, także piękna, strona tego sportu.

A to, ze gra 7 zawodnikami defensywnymi? Może to troche łechta nam ego, to znaczy ze nas się boi i wie, że inaczej nie ma szans :wink:

Mou jest na tyle silnym charakterem, że postawił na swoje i będzie tak robił dalej. Póki wygrywa z nami, uchodzi mu to na sucho. Trafny jest tutaj cytat Portugalczyka "Wolę na zawsze zostać zwycięzcą, pozostawiając przegranym na pocieszenie debatę nad brzydką grą moich drużyn”

Wróć do „Hiszpania”