oszustwo «świadome wprowadzenie kogoś w błąd lub wykorzystanie czyjegoś błędu dla własnej korzyści»
Żeby była jasność - nie uważam Vidica za oszusta z powodu tego jednego zagrania. Tak samo zresztą jak Busiego, który wbrew opinii wielu, nie symuluje często.
Jest potrzebny, bo osiąga się dzięki temu przewagę. Mi to się nie podoba, ale tak jest i tego nie zmienisz.Czyli Sergio jest oszustem i tchórzem i wybacz ale nie zgadzam się, że w każdej drużynie ktoś taki jest potrzebny. Wcale nie uważam, że nurkowanie Naniego jest potrzebne MU i za każdym razem to krytykuje. Jakoś wydaje mi się, że Barcelona jest na tyle dobrą drużyną, że bez symulowania Busquetsa, Pedro i Alvesa i biegania w 10 do sędziego też by wygrywała.
Przejście przez czerwone światło nie jest przestępstwem. Ale ja nie o tymCo do oszustw. Tak, Vidic złamał przepisy gry w piłkę i powinien ponieść konsekwencje. Tyle, że ocena zachowania jego i Busquetsa powinna być różna. To tak jak z prawem, przestępstwem jest przejście na czerwonym świetle jak i kradzież samochodu, i to przestępstwo i to, tyle, że tu też nie ma znaku równości.
Niby różne zachowania, ale ich konsekwencje mogły być równie mocno dotkliwe. Arsenal mógł prowadzić, a Real stracić niesprawiedliwie zawodnka. Ciężko powiedzieć co gorsze.