Do linii obrony kompletnej jednak sporo brakuje - wydaje mi się, że zespołowi potrzeba pięciu obrońców + ktoś z doskoku z primavery. Albertazzi obniżył loty, ale chciałbym, by w przyszłym sezonie na trwałe dołączył do pierwszej drużyny, Bonera wydaje mi się mieć większe ambicje, więc obok wspominanej czwórki chciałbym, by na środku obrony został Legrottaglie - zarabia grosze, nie narzeka, nie ma parcia na grę, a w razie czego mógłby zabezpieczać skład. Sokratisa wypożyczyć, bo się zmarnuje, Bonerę sprzedać gdziekolwiek, gdzie znajdą się chętni, choć będzie o to ciężko. Czwórką obrońców, zwłaszcza z łamliwym Nestą, wolałbym tego sezonu nie zaczynać i Galliani na pewno o tym wie. Oby pozbył się Greka i Włocha, zobaczymy.
Tak samo martwią mnie informacje o tym, że odejść ma Roma - to solidny gracz, zarabia grosze, aktualnie w primaverze nie ma nikogo, kto mógłby pełnić rolę trzeciego bramkarza, Roma kariery nie kończy chyba, a samym Abbiatim i Marchettim sezonu nie możemy rozegrać.
Ale wracając do obrony - mamy lewą obronę (Zambrotta, Taiwo, Antonini), mamy środek (kwestia tylko tego, kogo zdecydujemy się zostawić, bo w obecnej chwili mamy nadmiar obrońców), a prawa strona? Jest Abate, jest coraz starszy Zambrotta, Antonini tam grać nie będzie, to zabezpieczać się będziemy Oddo? Już abstrahując od tego, że kolejny tak wspaniały sezon Abate nie jest pewny, to przydałby się ktoś solidniejszy od Massimo. Na razie na boku obrony może grać Abate, Zambrotta, Bonera i Oddo, a tak naprawdę tylko jednego chciałbym tam widzieć. Szkoda, że z Oddo zdecydowano się przedłużyć kontrakt, taki Bosingwa byłby w sam raz na rywalizację o miejsce w składzie z Ignazio.
Obrona na pewno nie jest skompletowana, bo ta liczba nazwisk na jakość się w żaden sposób nie przekłada.
Superpuchar Włoch rozegramy na 99% z Interem, a trzeba mieć świadomość olbrzymiego znaczenia tych rozgrywek dla sytuacji kadrowej naszej linii obrony.