Jeżeli chodzi o dobre strony Nuriego to posiada on fantastyczne podania, dobry techniczny strzał z dystansu (nie dalej niż z 20 metrów), dobrze też uderza wolne technicznie oraz często bardzo pomaga defensywie (ach te jego wślizgi).
Nominalna pozycja środkowy pomocnik, u nas grywał z nr 8. Koleś ma talent o czym świadczą jego statystyki, był on najmłodszym strzelcem gola w Bundes (niecałe 17 lat) i w reprze Turcji. Bardzo go lubiłem i wciąż lubię (po Polakach w BVB mój ulubiony zawodnik, grający na mojej ulubionej pozycji i z ulubionym numerem) o sympatycznym charakterze i duszy Borussen. Z minusów należy napisać, że ma niestabilną formę, raz mecze świetne, raz do kitu i w zespołach spoza Dortmundu średnio grywa np. repra Turcji (jeszcze niedawno grzał ławę tam), także ja mu kariery w 1 sezonie nie wróżę, moim zdaniem ławka będzie i nic więcej, ale za to w 2 sezonie może już przebije się do podstawowego składu, choć ja mam nadzieję, że będzie zawodził i wróci tam gdzie jego miejsce, czyli do BVB
Nuri wiedział, że otworzyła się dla niego wielka szansa, gry w klubie z top3 jeśli chodzi o świat, wiedział, że jeśli chce spełniać swoje marzenia to musi zgodzić się na transfer, bo później takiej szansy moze nie być już, klauzula była do bani (mógł odejsc do innego klubu z Bundes za 6 mln i za 10 za granicę) i była podpisywana gdy Borussia była ligowym średniakiem i gdzie liczył się każdy cent byle spłacić zadłużenie, teraz można sobie aby pluć w brodę, bo na pewno Borussia by go nie puściła, to był nasz główny architekt akcji z przodu, wykonawca wolnych, rożnych, kapitan etc...
Jak widzę podpisał kontakt aż na 6 lat (po co na tak długo) i kasowo 2,5 mln euro za sezon (w BVB miał 1,5) więc szału nie ma. Ogólnie wasz bardzo dobry transfer, ale przestrzegam, że Nuri się długo aklimatyzuje, ma czasem niestabilną formę i zdaża mu się grac słabo w zespołach spoza Dortmundu (do tej pory w reprze Turcji raczej zawodził). Czas zweryfikuje ale moj typ to ławka w 1 sezonie.