Asamoah to piłkarz o dużych umiejętnościach ofensywnych, więc sporo by pomógł naszemy ofensywnemu pomocnikowi. Z tego co czytałem zaliczył w lidze 7 asyst, w Ghanie gra najczęściej jako ofensywny pomocnik. Pomoc w składzie Kwadwo - Bommel - Boateng(Gattuso) wygląda fajnie z punktu widzenia defensywnego i ofensywnego i wydaje mi się, że w coś takiego celuje Allegri. Przed nimi Pastore i to już pomoc z którą można myśleć na poważnie o LM.Bardzo mi się to podoba - będzie odpowiednie rozłożenie ciężaru gry w zespole. Bardziej mi się jednak podoba scenariusz pierwszy, choć oba są korzystne dla klubu. Uwielbiam Kwadwo, ale on obok powiedzmy van Bommela i Gattuso spowodowałby, że ciężar gry spoczywałby na ofensywnym pomocniku. Ciekawe, co wymyślą.
Co do Boatenga to na konferencji prasowej Allegri powiedział, że ze względu na charakterystykę widzi go w pomocy. Wcześniej mówił, że Boateng dobrze sobie radzi za napastnikami, ale widzi go bliżej środka pola. Dodatkowo powiedział, że nie szukają kolejnego "mięśniaka" do pomocy tylko bardziej kreatywnego gracza.