Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post autor: Mentor » 24 maja 2011, 23:08

Emerald pisze:No cieszę się Mentor, że Ty masz takie dojrzałe podejście.
Mnie też to cieszy,

Wiosen na karku masz wystarczająco więc może chodzi tylko o to, że średnio ogarniasz realia piłkarskie, może znasz się lepiej na czymś innym.

No bo wytłumacz ile wspólnego z dojrzałą, rzetelną oceną sportowego poziomu piłkarza ma takie podejście jakie zaprezentowałeś w przypadku Busquetsa?
Emerald pisze:Nie bede tez wspominal o Busquetsie, ktory moim zdaniem jest poprostu slaby i tyle...
Zawarcie w zdaniu sformułowania 'moim zdaniem' nie stanowi jakiejś klauzuli nietykalności czy coś w ten deseń. Jakbym napisał, że moim zdaniem Słońce krąży wokół Ziemi to powinienem zostać za to słusznie zjechany. Poszanowanie cudzej opinii nie ma tutaj nic do rzeczy.

Wracając do tematu. Napisałeś, że Twoim zdaniem Busquets jest słaby a na prośbę o rozwinięcie tematu odpowiedziałeś następująco:
Emerald pisze:no poprostu nie lubie kolesia!! :D I to jego symulowanie tez doprowadza mnie do obledu! Zeby nie bylo, jestem kibicem Barcy od daaaaaaaaaaaawna i daleko mi do gadek w stylu Barca to placzki i symulanci, ale Busquets mnie wyprowadza z rownowagi i tyle...
Bardzo merytoryczne podejście do zagadnienia :ok: :roll:

Żeby było śmieszniej to na tym nie koniec. Zdaje się, że byłeś o krok o totalnego pogrążenia się gdybyś spełnił tę oto groźbę:
Emerald pisze:nie bede teraz przytaczal jakich pojedynczych zagran Busquetsa, ktore byly slabe :P
To by dopiero była jazda. Negowanie klasy piłkarskiej takiego zawodnika jak Busquets na podstawie pojedynczych zagrań :)
Emerald pisze: transfermarkt.de wycenia 'wartość rynkową' Bojana na 15 mln euro, a w sytuacji zawodników w tym wieku i z takim potencjałem kwoty transferów zazwyczaj przekraczają ich wycenę.
Transfermartk.de to fajna stronka i sam często z niej korzystam, ale negocjacje transferowe nie wyglądają w ten sposób, że zarządy klubów odpalają Firefoxa, sprawdzają kwoty i przyklepują transfer. Te wyceny opierają się pewnie na rozsądnych założeniach (między innymi lata do końca kontraktu - to pewniak), ale w przypadku transferów na ostateczną kwotę wpływ ma dużo więcej czynników, których Transfermarkt nie może uwzględnić ponieważ są elastyczne w zależności od sytuacji jak np: gotowość klubu do sprzedaży zawodnika, determinacja potencjalnego kupującego, zdanie samego piłkarz etc.

Bojan jest wyceniany na 15 mln a przykładowy Negredo na 16 mln. Różnica jest taka, że Bojan od lat gra ogony a Negredo od lat regularnie strzela bramki w lidze. Oczywiście gra dużo więcej, być może Bojan grający tyle samo minut strzelałby równie wiele albo więcej, ale właśnie na tym polega różnica, że w przypadku Bojana są tylko domysły.

Krkic do tej pory nie udowodnił jeszcze, że przekuł dużą część talentu na umiejętności. Tkwi w miejscu także jego wartość spada w dół a nie idzie w górę jak w przypadku Aguero (rewelacyjny sezon) czy Negredo (również bardzo dobry).

Wróć do „Hiszpania”