Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post autor: Mentor » 30 maja 2011, 11:18

Bienias pisze:Mentor mamy koniec sezonu i czekam na twoja ocene transferu Villi do Barcy.
W skali szkolnej oceniłbym go na 4. Tak samo jak oceniłem pierwszy (i ostatni) sezon Zlatana.

Jeśli chodzi o suche liczby to:

Zlatan: 22 gole i 13 asyst przez 3342 minut spędzone na murawie.
David: 23 gole i 11 asyst przz 4097 minut spędzonych na murawie.

Także tutaj różnicy większej nie ma choć moim zdaniem być powinna i oczekiwałem jej. Obaj strzelali czasem ważne bramki, obaj miewali okres kiedy nie dało się na nich patrzeć.

Oczywiście gra z Villą wygląda lepiej, ale to bardziej wina Pepa niż Szweda, że zażyczył sobie takiego a nie innego piłkarza.

Ibra grał na swojej pozycji? Półprawda bo dzielił ją często z Messim, który nie był wtedy tak jawnie ustawiany jako fałszywy, środkowy napastnik, ale w praktyce tak właśnie zazwyczaj grał i siłą rzeczy odbierał jakby Zlatanowi sporo posiadań. Dublowali się po prostu i nie wyglądało to tak dobrze jak powinno.

David też nie gra idealnie tam gdzie by chciał, ale też nie przesadzajmy. Pełni funkcję bocznego napastnika, ale u nas boczni napastnicy schodzą do środka i generalnie dla Davida to jest dobre miejsce ze względu na jego charakterystykę. Idealne może nie, ale na pewno bardzo dobre.

Gdyby chcieć usprawiedliwiać Szweda to łatwiej znaleźć argumenty niż w przypadku Davida. Zlatan zmienił ligę na zupełnie inną, zespół na grający zupełnie inaczej. David pozostał w swojej lidze, którą zna od podszewki, trafił do zespołu gdzie rzekomo miał idealnie pasować, do zespołu w którym gra z kolegami z reprezentacji także aklimatyzacja miał być błyskawiczna i bezstresowa. Na jego usprawiedliwienie działa wyczerpanie Mundialem. W następnym sezonie liczę na więcej ze strony Villi a za ten wystawiam 4 jak już na wstępie napisałem :wink:

Przy okazji zgoda co do Ibisza. To może być świetny transfer, już mi się podoba i warto będzie mieć takiego zawodnika na ławce (bo zdecydowanie w roli jokera najbardziej go widzę) i patrząc na cenę to rzeczywiście może to być jeden z lepszych transferów ostatnich lat.

Wróć do „Hiszpania”