Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Awatar użytkownika
Futbolski
Skład C
Skład C
Reputacja: 0
Kontakt:

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post autor: Futbolski » 30 maja 2011, 17:05

Jest i być może zapowiedź kolejnego transferu:

http://www.blaugrana.pl/news/7116/guard ... liana.html

Jeżeli informacje na temat ewentualnych transferów mają być tak częste, pewnie Barca będzie chciała zakontraktować z 50, może nawet 60 nowiutkich zawodników. Ta ironia jest na miejscu o tyle, że jeżeli Willian to ofensywny pomocnik czy skrzydłowy, rodzi się pytanie czy ktoś taki jest potrzebny, wszak najnowszy transfer - Ibi - gra na dokładnie takich samych pozycjach, a jeżeli mówi się o transferach na serio, to brane są pod uwagę:
- lewy obrońca; tu ma ponoć być Angel
- środkowy (specjalnie tak napisałem, by móc tu zawrzeć bardziej ofensywnego i bardziej defensywnego, ale w gruncie rzeczy operującego w środku pola) pomocnik; tu najpoważniejsza kandydatura to Cesc,
- środkowy napastnik; mówi się najgłośniej o Rossim.

Transfer 22-letniego Williana oznaczać musiałby sprzedaż jakiejś ważnej postaci Blaugrany i tego się obawiam; wszak nie ma podobno w budżecie na to okienko więcej niż 45 mln Euro (jeśli dobrze pamiętam). Willian to na pewno bardzo dobry piłkarz. Jest na pewno kimś o mniejszym ryzyku niż zawodnik grający obecnie w Ameryce Południowej, aczkolwiek liga ukraińska to też swego rodzaju egzotyka w kontekście Barcy, co pokazał transfer Dmytro (choć tu dochodziły też inne czynniki). Willian w swym CV ma 4 sezony w Szachtarze, w każdym z nich grał mnóstwo meczów, choć nie strzelał za wiele: 161 meczów i 24 gole.

Podsumowując, kontekst potrzebnych transferów (wyżej wspomniane), sama struktura obecnej kadry i gracze o podobnej charakterystyce (Pedro, Ibi, wychowankowie), a także budżet Barcy (nawet większy budżet na transfery musiałby ponieść i tak spory koszt za tego zawodnika, według mnie nie mniej niż 20 mln Euro, a pewni dobiłoby do 30 mln zakładając bonusy za trofea) i częstotliwość newsów dotyczących tego konkretnego zawodnika (to chyba pierwszy taki news?) mówią, że zakup przez klub FC Barcelona zawodnika nazwiskiem Willian Borges da Silva jest bardzo, bardzo mało prawdopodobny.

Na koniec chciałbym się odnieść do Jonathana Soriano.

Król strzelców drugiej ligi, napastnik Barcy B - to byłyby ewedentne powody, dla których wszyscy kibice Barcy i zarząd widzieliby w takim graczu wielkie możliwości i oczywisty awans do Barcy A. Niestety, Soriano jest "za stary" (rocznik 1985) i pewnie odejdzie z klubu. Według mnie będzie to po prostu głupie. Nolito - rozumiem. W tych kilku meczach grał trochę zbytnio egoistycznie, a tego nie można robić w pokazówkach dla Barcy A. Niemniej i tego Nolito nie przekreślałem. Oczywiście Nolito to już sparawa zamknięta, ale Soriano - z tego co wiem, to nie. Niestety z powodu przepisów nie mógł pokazać się w kadrze A w tym sezonie. Śmiało nazywam taką sytuację dramatem. Mam nadzieję, że Pep da mu szansę, ale taką prawdziwą, a nie na odczepienie się, w czasie letniego turne. Chyba nigdy nie widziałem gry Soriano (na pewno nie w kadrze B), ale jego wyniki... czapki z głów. W pełni zasłużył na pokazanie się w kontekście Villi, Pedro i innych z ataku. Nie twierdzę, że jest superdobry, ale powiedzcie, przecież aż się prosi, by go wypróbować!

Wróć do „Hiszpania”