Ustawianie się, przewidywanie, koncentracja, decyzje, szybkość, przyśpieszenie, krycie, odbiór, agresja, współpraca. Dla mnie najważniejsze atrybuty dla obrońcy, nie da się by wszystkie były na 15+, ale większość już tak. Mimo wszystko niewielu jest graczy pasujących pod to. Gole tracę zwykle dwoma schematami.
90% drużyn gra 4231 z środkowym ofensywnym pomocnikiem, dwoma schodzącymi do środka ze skrzydła i kimś na szpicy. Idzie podanie za CMów do ofensywnego, do którego zwykle wychodzi któryś z moich dwóch środkowych, jeśli nie odbierze, albo CM nie zdąży z powrotem to ten odgrywa do któregoś z bocznych, a ten z pierwszej do napastnika w wolne miejsce z którego wyszedł środkowy obrońca (przy takiej sytuacji obojętne jakie ustawienie to któryś wychodzi i nie da się tego zniwelować). W ostateczności ofensywny zejdzie nieco do boku i sam tak zagra.
We wcześniejszej taktyce w pewien sposób niwelował to DM który zawsze krył tego ofensywnego pomocnika i sposób działania był ograniczony, w obecnej taktyce takiego typowego nie mam, a ustawienie ścisłego krycia przez któregoś z CM burzy w pewien sposób całą strukturę ofensywną której zmieniać nie chcę bo bramek wpada dużo (mimo wszystko 37 goli w 6 ostatnich oficjalnych meczach to jednak jest dużo), a i usunięcie ofensywnego pomocnika i wstawienie typowego DMa nie wchodzi w grę z kilku powodów.
Chciałbym to jakoś ograniczyć i nie mam kompletnie pomysłu, a zabawa z najsłabszym ogniwem czy ogólnie komentarzami do zawodnika zadziała raz na ruski rok. Z jednej strony być może to zmiana taktyki i zgrania (stoperzy grają półtora roku jednak ze sobą już), ale pewnych rzeczy nie da się wyeliminować tylko tym, szczególnie że te akcje przeciwników to jednak jest schemat. Niby boczni obrońcy stale przy nich w obronie, ale zawsze uda się któremuś urwać i dograć.