Salas11 rozmawialiśmy o błędach środowych obrońców co wyglądało z mojego punktu widzenia na największy problem. Oczywiście grali słabo przez co przeciwnicy mieli sporo okazji, no właśnie, okazji. Sprawdziłem ostatnie 8 spotkań (po zmianie taktyki, 6 ze screenu plus 2 dodatkowe) i z 10 straconych bramek (3:2 z Getafe i 2:1 z Villarreal doszło) straciłem w ten sposób tylko 3. Po zmianie ustawień ani Getafe ani Villarreal nie doszli do takiej sytuacji więc tu jest plus.
Obejrzałem wszystkie stracone bramki i wygląda to w ten sposób (niektóre sytuacje się pokrywają).
5 tracę po rożnych (przegrana pojedynku przez Fernandesa, Ramiego, Munoza plus złe ustawienie Miguela w jednym).
4 tracę po błędach wpuszczonych rezerwowych graczy (Miguel, Mathieu, Fernandez, Munoz).
4 padło po błędach Miguela, rezerwowego bocznego obrońcy (przegrana pojedynku 1na1, 2 razy gubi krycie, złe ustawienie przy rożnym).
3 gole po akcjach o których pisałem (2 razy Miguel gubi krycie, raz Mathieu (zawodnicy których kryli grają idealną piłkę sam na sam)).
2 bramki po przegranych pojedynkach 1 na 1 (Miguel, Mathieu).
1 bramka z wolnego.
Sytuacja z gubieniem krycia rozwiązana poprzez wczorajszą rozmowę, inne ustawienie i zachowanie środkowych obrońców kompletnie wyklucza prostopadłe podanie 'w lukę' i jest ok. Priorytetem teraz będzie ustawienie zespołu, inne, przy rzutach rożnych, tyle tylko że bramki padały po przegranych indywidualnych pojedynkach więc ciężko będzie to całkowicie zmienić. Tym bardziej że poza środkowymi obrońcami to reszta ma przeciętną skoczność. Ważna lekcja z tego też taka by nie zmieniać w tyłach zawodników nawet jak grają przeciętnie (no chyba, że tragicznie) bo Ci których wpuszczałem aż 5 (na 10) razy zawinili przy bramkach, no i wiadomo że Miguel to już za bardzo sobie nie pogra, za duże ryzyko.
Jakby się udało wyeliminować stałe fragmenty przeciwników (zobaczymy jak opcja przedmeczowa z uczeniem się bronienia stałych fragmentów gry się sprawdzi) to powinno być dobrze, bo reszta właściwie poprawiona (wczorajsza rozmowa), albo do poprawy łatwa (ograniczenie zmian w tyłach nawet przy słabszej grze i unikania gry Miguelem). No i po sezonie będę musiał się rozejrzeć za kilkoma faktycznymi wzmocnieniami, głównie ławki ale jednak.