Pojawiły się plotki o transferze Williana z Szachtara Donieck. Moim zdaniem to jest opcja szykowana w razie odejścia Nasriego. Brazylijczyk charakterystyka nie odbiega znacząco od Francuza. W dodatku jest jeszcze bardzo podobny do nich Rosicky.
Informacją dnia, którą cieżko uznać za ploteczkę, jest potwierdzenie przez dyrektora sportowego Lille informacji o prowadzeniu rozmów na linii Gervinho - Arsenal.
Pod wpływem wywiadu z Gazidisem skrobnę pare słów o tym co wg mnie powinno się wydarzyć personalnie w Arsenalu. O transferach do klubu już pisałem - Gervinho, Melo + lewy obrońca do podstawy za Clichy'ego. Ważne będzie również zatrzymanie Nasriego, ale jestem dziwnie spokojny (mimo tego co się dzieje w mediach), że tak się stanie.
Natomiast kto powinien odejść z klubu? Na początek czołowi hamulcowi zespołu, z różnych względów, czyli Fabregas, Bendtner i Almunia.
Zrobiłbym porządek z pomocnikami. Wilshere, Song, Ramsey są nie do ruszenia. Wyrzuciłbym kogos z dwójki Diaby - Denilson. Na pewno nie sprzedawałbym Brazylijczyka. Bardzo dobry odbiór, strzał z dystansu (chyba najlepszy w Arsenalu), znakomita wydolność. On ma zadatki na świetnego pomocnika. Nie DMa, gdzie uparcie widzi go Wenger, ale CMa. Potrzebuje tylko regularnej gry, co najmniej cotygodniowej. Swoimi warunkami jest jednak zbliżony do Wilshere'a czy Ramsey'a, więc zostawiłbym w składzie Diaby'ego, który oferuje nam coś extra na pozycji CMa, a Brazylijczyka odstawił na roczne wypożyczenie.
I druga ważna decyzja- Arszawin czy Rosicky. Obydwaj przez znaczną część sezonu zawodzili. Obydwaj mieli wolne wakacje, gdyż nie grali ma MŚ w RPA. Jednak Arszawin miał udany początek sezonu, do tego ten świetny występ w meczu z Barceloną, no i to najbardziej nieprzewidywalny dla przeciwnika zawodnik Arsenalu, więc powinien zostać. U Rosicky'ego widać IMO casus Eduardo. Ciężka kontuzja (po wielu wcześniejszych) i jeszcze cięższy powrót do optymalnej dyspozycji. Niestety wygląda na to że kłopoty zdrowotne zniszczyły mu karierę. I niestety, ale klub powinien postąpić w jego przypadku tak jak postąpił z Dudu.
Vela, JET, Frimpong, Lansbury - wypożyczenia do klubów Premierleague.