Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 733

Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post autor: mete » 31 sie 2011, 19:36

Mercato skończone, więc pora na małe podsumowanie na gorąco.

Trzeba wziąć pod uwagę, że na ocenę musi wpłynąć to co obiecali nam działacze. W maju Berlusconi ogłosił, że sprowadzi wielkiego pomocnika do Milanu. Całe wakacje wtórował mu w tym Allegri oraz Baśka. Jedynie Galliani próbował tonować nastroje, ale już chyba było za późno. Padła jasna deklaracja od Berlusconiego przed kamerami po zdobyciu mistrzostwa, więc oczekiwania musiały być takie jak były.

Zaczęliśmy od sprowadzenia dwóch obrońców, którzy powinni wzmocnić znacząco najlepszą formacje defensywną tamtego sezonu w Serie A. Można powiedzieć, że wreszcie mamy dobrego, naturalnego i niestarego lewego obrońce w postaci Taiwo. Mexes zapewni nam spokój na środku obrony i alternatywę dla Nesty. Dzięki niemu będziemy mniej oglądać na tej pozycji Bonerę oraz w ogóle Oddo, którego de facto nie ma już w Milanie.

Następnie przyszła pora na zaskakujący zakup w postaci jeszcze 18-letniego El Shaarawy'ego. O nim trudno cokolwiek powiedzieć. We Włoszech wszyscy mówi, że wielki talent. Ponoć wywarł spore wrażenie na Allegrim jak i na sztabie szkoleniowym. Wczoraj Genoa chciała go wziąć na wypożyczenie, ale Łysy odmówił a mamy w kadrze Cassano, Robinho czy Pato, więc chłopak może już w tym sezonie coś pokazać.

Teraz pora na zapowiadanego pomocnika i tu mamy największe rozczarowywanie w postaci Alberto Aquilaniego. Więcej niż Pirlo z zeszłego sezonu powinien nam dać, ale wysoko poprzeczki nie ma postawionej. To nie jest to czego kibice oczekiwali zwłaszcza po obietnicach napływających z góry.

Kontuzja Flaminiego zmusiła nas do poszukiwania pomocnika i wybór padł na Nocerino (Zakładam, że jest nasz. Mam nadzieję, że już nic złego się nie wydarzy). Odkąd trafił do Palermo znacznie się poprawił (W tamtym sezonie 4 bramki, 4 asysty - jak na środkowego pomocnika dobry wynik), wywalczył miejsce w kadrze Włoch (5 występów pod wodzą Prandelliego). W idealnym wieku do gry na poziomie, tani i nie będzie zapewne sporo pobierał kasy z tytułu wynagrodzenia. Może były lepsze opcje (Nie wiadomo dlaczego upadł temat Diarry. Pojawiły się informacje, ze Mou nie chciał nam go oddać), ale jestem zadowolony z tego ruchu. Liczyłem, że trafi do nas za rok z wolnego transferu, ale jest raczej już.

Suma sumarum gdyby nie było deklaracji zarządu o mercato godnym Ligi Mistrzów to byłbym zadowolony. Tam gdzie byliśmy najsłabsi w tamtym sezonie są wzmocnienia. A tak jestem rozczarowany i czuję się oszukany przez zarząd i jestem zdenerwowany, że tak bardzo zawiedli swoich fanów. Nie będę wystawiał żadnej noty, bo boisko osądzi jak przepracowaliśmy rynek transferowy.

Przejdźmy do sytuacji w lidze i w Europie.

We Włoszech pozostajemy głównym faworytem do zwycięstwa, ale będzie ciężej niż rok temu. Trzeba od początku grać na takim poziomie jak na wiosnę i wystrzegać się błędów. Inter powinien być silniejszy rok temu, ale odejście Eto'o zapewne nieraz odczują. Zobaczymy jak Napoli pogodzi grę w LM i w Serie A. Wzmocnili się, ale mogą nie wytrzymać takiego natłoku meczów. Juve i Roma to niewiadoma. Mogą wypalić, ale nie muszą.

W Europie jest gorzej. Zamiast zmniejszyć dystans do czołówki to ta nam jeszcze odskoczyła. Real, Barca, United i Chelsea się poważnie wzmocnili a Bayern też będzie silniejszy niż przed rokiem. Zobaczymy jak będzie, ale fajerwerków nie oczekuje. Galliani mówił, że oczekuje lepszego wyniku niż w ostatnich latach i myślę, ze jest to do osiągnięcia.

Idąc głosem kampanii - Milaniści zasługują na więcej a brak "Pana X" to wina...Tu sami sobie dopiszcie.

Mam nadzieję, że już nigdy nie będę widział w żadnego "Pana X" jako potencjalnego gracza Milanu. Dość tych głupot i nareszcie koniec tej farsy!!

EDIT - Lega już zatwierdziła transfer Nocerino a 26 sierpnia przybył do nas...Roberto Aquilani :D

Wróć do „Włochy”