Re: Poradnik kulinarny

THEMANIEK
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 41

Re: Poradnik kulinarny

Post autor: THEMANIEK » 02 wrz 2011, 15:35

(L)oczkerson moja kobieta ma wszystkie przyprawy z Indii i Malezji, mnie malo one mowia ale glownie to uzywamy( sorry (L)oczkerson nie znam polskich odpowiednikow) tumeric, garam masala, to sa podstawowe przyprawy glownie fuzja imbiru, curry, tamarynu(to chyba jest tumeric), cynamonu, godzikow, i starnise( gwiazdeczki takie) do tego swieze liscie curry i kolendry i klekajcie narody.

naprawde abstrakcyjnie gotujesz z tym ananasem, musze sie dziewczyny zapytac i powiem zeby kiedys zrobila.

ogolnie do curry dodaje normalne warzywa takze, pomidory, ziemniaki i oczywiscie kurczaka ja jestem odmienny i jem tylko piersi ale kosci dodaja swietny smak i zapach.

Kaczy dasz rade tylko nie rozgoruj ryzu, kladz go na talerz i lej wszystko na ryz potem.

ZAWSZE probuj potraw ktore robisz, jak tobie smakuja to wystarczy :P jak przesolisz to mam taki sposob ze wrzucasz surowego ziemniaka do srodka i on zabierze cala sol potem sie go wyrzuca na koniec. jak juz to wszystko zesmazyles to wrzuc owoce morza do tego, podsmaz je zeby nie byly surowe, potem daj ten bulion czy co tam masz i przykryj zeby sie gotowalo( to dobre 30 minut musi trwac) i ciagle staraj sie probowac. jak w smaku i czy zjadliwe i nie jest surowe( nie ma nic gorszego jak zatrucie pokarmowe).

pozdrawiam.

Wróć do „Hyde Park”