Re: Poradnik kulinarny

Awatar użytkownika
moja_stopa
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Re: Poradnik kulinarny

Post autor: moja_stopa » 03 wrz 2011, 19:44

a jak ktoś lubi makarony, na ostro, to polecam coś takiego:

opakowanie tagliatelle (ja kupuję lubelli, na 2 osoby spokojnie wystarcza 6 gniazd); 2 ząbki czosnku, czerwona cebula, 2 papryczki chilli (świeże lub suszone), puszka pulpy pomidorowej (krojonych pomidorów bez skórki), 2-3 łyżki oliwy, łyżka czerwonego octu winnego, łyżeczka tymianku, 2-3 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego sera.

czosnek i cebulę obieramy, drobno siekamy. to samo z papryką (oczywiście oczyszczamy z ziaren ze środka). na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystko i delikatnie przysmażamy. dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. w międzyczasie gotujemy makaron wg. upodobania (osobiście wolę al'dente). gotowy makaron odcedzamy zostawiając 3/4 szklanki wody z gotowania, dodajemy wodę do sosu, ocet i tymianek. mieszamy. dodajemy makaron, cały czas podgrzewając patelnię na małym ogniu, mieszamy całość ażeby wszystkie nitki pokryły się sosem. na talerze, posypujemy sosem. gotowe. całość nie zajmuje więcej jak 25-30 minut.

oryginalnie w przepisie na a arrabiatta jest makaron penne i troszkę inna papryka (ostrzejsza, w tym momencie nie pamiętam nazwy, ale i tak ciężko w Polsce ją znaleźć) i nie ma czerwonej cebuli. wiadomo - kto co lubi.

Wróć do „Hyde Park”