Ja się wcale nie dziwie tym możliwościom a raczej ich brakom. Historyczne uwarunkowania kraju są chyba oczywiste i trudno z tym dyskutować. Trudno też by było a zarazem byłby to przejaw jakiejś takiej nonszalancji gdyby zaraz obejmować programem i tworzyć infrastrukturę dla byle dyscyplin w których jedna na 35mln osób ją uprawia a pozostałe blisko 35mln nawet nic o tej dyscyplinie nie słyszało gdyby nie ów medal lub przypadkowe oglądanie urywków tych dyscyplin na imprezach typu olimpiada raz na kilka lat. Ale mimo to skądś takie talenty się biorą i indywidualnie powinny mieć jakieś tam wsparcie przynajmniej takie które by nie przeszkadzało w przygotowaniach.
Nie mam wątpliwości co do tego że Chiny na olimpiadzie będą mieć znacznie mocniejszą ekipę niż na zakończonych parę dni temu lekkoatletycznych MŚ. Określiłem jako blamaż wyłącznie pod kątem klasyfikacji z tej ostatniej imprezy.
Jestem przekonany, że i nasza kadra zawodników przywiezie przynajmniej kilka różnych medali przy czym dyscypliny lekkoatletyczne też powinny wypaść lepiej w tym względzie niż w zeszłym tygodniu.