MEKSYK - POLSKA 27 kwietnia 2005

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum
Reputacja: 0

Post autor: Pisakk » 28 kwie 2005, 20:58

MLSoccer pisze: Dodam tylko,ze nasza kadra U-18 na turnieju towarzyskim niezbyt silnie obsadzonym uzyskala nastepujace wyniki z Belgia 0:0, z Izraelem 1:2 ze Slowacja 1:1 i nawet nie zagra o 3 miejsce.Inna kadra U-19 w el.do MEprzegrala z Serbia 1:2 i wygrala z Irlandia 1:0 ma jeszcze jeden mecz z Albania ale widac ze raczej nie zalapie sie na ME U-19.Tu jest pies pogrzebany nie mamy mlodziezy w tym krytycznym dla pilki wieku 17-20 lat,to i nie bedziemy miec dobrej kadry seniorow.KONIEC KROPKA!
Ten wątek co prawda nie dotyczy tego problemu ale pozwolę sobie go tutaj rozwinąć. Oto sukcesy Polaków w piłce młodzieżowej (różne kategorie wiekowe) z "ostatnich lat" jakie pamiętam i jakie udało mi się wyszperać:

1981 rok - 2. miejsce na I mistrzostwach Europy juniorów w RFN
1982 rok - reprezentacja U-21 dochodzi do ćwierćfinały Mistrzostw Europy
1983 rok - brązowy medal Mistrzostw Świata juniorów w Meksyku!
1984 rok - trzecie miejsce juniorów na ME w ZSRR
1990 rok - reprezentacja U-16 zdobywa brązowy medal ME
1992 rok - wicemistrzostwo olimpijskie wywalczone w Barcelonie! Zespół bardzo młodych Juskowiaka, Kowalczyka i innych
1993 rok - reprezentacja U-16 zdobywa tytuł mistrza Europy!
1999 rok - srebrny medal Mistrzostw Europu repr. U-21 w Czechach (w finale porażka z Hiszpanią)

Jak widać sukcesów na tym polu nie brakuje. Zatem nie zgodziłbym się z Twoją tezą, że "nie mamy młodzieży w wieku 17-19 lat". Wg mnie mamy szalenie utalentowaną młodzież, ale nie umiemy tego wykorzystać i przełożyć na sukcesy w sorosłej piłce. Na to składa się multum czynników, wśród których najważniejsze to: brak baz treningowych i bardzo słaba infrastruktura, zła mentalność młodych zawodników (jak na mój gust są za leniwi i zbyt szybko wierzą, że są gwiazdami) itp itd...

Ale ja pocieszam się tezą, że jak mieliśmy sukcesy w piłce młodzieżowej, a nie przełożyliśmy tego na reprezentację to teraz gdy nie będziemy mieć zwycięskich młodzieżowców to sukcesy w dorosłej piłce przyjdą :wink: . Nadzieja matką głupich ale co mi (nam) pozostaje??

Pozdrawiam

Wróć do „Polska”