Dobrze Chłopaczku, masz rację. To jest agitka. Co prawda widziałem tu więcej postów anty Palikot niż postów propisowskich, ale może faktycznie coś w tym jest. Być może, gdyby nie to, że te materiały zostały wrzucone, nie doszedłbym do takich wniosków. Tylko czy to rzeczywiście ma jakieś znaczenie? Tu nie ma manipulacji, to są nagrania programów, które były ostatnio w telewizji, bez modyfikowania ich. Cieszę się, że zostały wrzucone, bo zasadniczo telewizji nie oglądam zbyt dużo, a jeśli już to zupełnie inne programy, stąd mogłem dużo przeoczyć. Szkoda, że w tej kampanii zabrakło merytorycznych debat. To powinien być wstyd dla Polski i dla wszystkich partii oraz telewizji, że w okresie przedwyborczym nie było żadnej dużej konfrontacji. Konfrontacji opartych na czymś innym niż atakowanie oponentów.
Pozwolę sobie tylko zauważyć, że ta agitka trwa w tym temacie od lat i zasadniczo mnie ona klepie. Gdyby było inaczej, dawno bym się jej poddał. Nie jestem też zaskoczony brakiem dużych dyskusji w tym temacie, o których braku wspomniałeś. Wynika to z tego, że lepiej ich po prostu w takich miejscach jak to unikać. Nie ma tutaj zbyt wielu ludzi o niewykrystalizowanych poglądach i stanowiska są raczej sztywne. To byłyby tylko przepychanki. Coś jak jakiś czas temu w tym temacie dyskusje o Smoleńsku. Na zasadzie ja Ci powiem, Ty mi powiesz, może się nawet powyzywamy i odejdziemy ze stanowiskiem nienaruszonym. Jak teraz widzę, sam do tego doszedłeś w swoim ostatnim poście.
Ja i wszyscy inni niezdecydowani mają jeszcze dwa dni. To dużo czasu by zdecydować, czy akurat w moim przypadku jest sens iść na wybory, czy też nie. Smuci mnie tylko ta sytuacja, bo gdyby była partia chociaż w sensownym przybliżeniu podobna poglądami do moich (fioletowa ćwiartka w tym starym już i solidnym teście http://www.politicalcompass.org/test ), na którą miałbym możliwość zagłosować w swoim okręgu, to nie byłoby mowy o niezdecydowaniu. To smutne, bo pokazuje, iż nasze mające jakiekolwiek znaczenie grono polityczne nie jest wystarczająco zróżnicowane ideowo.