Książki - recenzje

Awatar użytkownika
mariano italiano
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post autor: mariano italiano » 01 maja 2005, 15:45

Pisakk pisze:Hop do góry temacik! :wink:

Polecam fantastyczną książkę Josepha Heller'a pt. "Bóg wie"! Polecam ją zwłaszcza Chłopaczkowi - z racji przekonań :wink: . Najpierw notka od wydawcy:

"Narratorem tej przezabawnej powieści autora "Paragrafu 22" jest biblijny władca Izraela, król Dawid - następca Saula, pogromca Goliata, twórca potęgi państwa żydowskiego na przełomie X i XI wieku p.n.e. W błyskotliwym monologu starzejący się władca opowiada o swoim życiu wielkiego wojownika i mocarza, genialnego poety i wspaniałego kochanka, rozpamiętuje losy Izraela. Wadzi się i godzi z Bogiem, "poprawia błędy" Starego Testamentu, bezlitośnie obnażając wszystkie słabości jego herosów, których ukazuje jako zwykłych, nieporadnych, nierzadko głupich ludzi (np. Mojżesz to jąkający się idiota, któremu Dziesięcioro Przykazań wpada w ręce trochę przez przypadek). Odsłania przy tym cały swój narcyzm, cyniczny humor i ignorancję tak charakterystyczne dla bohaterów Hellera"

Dla zarekomendowania tej książki polecam jeden jej fragment:

"Ładna mi ziemia obiecana! Owszem, był tam miód, ale mleko przynieśliśmy my, a raczej nasze kozy. Mieszkańcom Kalifornii Bóg dał wspaniałą linię brzegową, przemysł filmowy i Beverly Hills. Nam dał piasek. Cannes dostaje od Niego pluszowy festiwal filmowy, my - Organizację Wyzwolenia Palestyny. Nasze zimy są deszczowe, nasze lata upalne. Ludziom, którzy nie umieją nakręcić zegarka, daje podziemne oceany ropy naftowej. Nam daje przepuklinę, hemoroidy i antysemityzm(...)"

Już zbliżam się do jej końca - jest świetna. Polecam!

Nota:

9/10

Później zabieram się za "Paragraf 22" bo również mam w domu. Podobno tak samo świetna...

Paragraf 22 to moja ulubiona książka, aktualni9 przerabiam wszystko Hellera, ale "Bóg Wie" jeszcze nie czytałem, w każdym razie facet dla mnie jest mistrzem... a pargraf to arcydzieło

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”