Re: Ogólna dyskusja o polityce

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Re: Ogólna dyskusja o polityce

Post autor: Kamil232 » 19 paź 2011, 19:54

Na drugiej stronie artykułu na money.pl jest: 2 mld na podatkowych przywilejach
Odniosłem się do tego powyżej to raz, a dwa tych pieniędzy w budżecie w TEJ CHWILII nie ma, wiec jak można gadać o oszczednościach? Dopiero po wprowadzeniu powiedzmy takiego samego opodatkowania ksieży jak reszty obywtaeli można będzie rozmawiać o tym jak wzrosły przychody do budżetu, ale TERAZ TEJ KASY TAM NIE MA, więc gadanie o oszczędnościach jest zabawne. Po trzecie czy tylko Kościół Rzymsko-Katolicki ma taki przywilej podatkowych przywilejów, czy każde wyznanie?
Po czwarte jak to jest w innych krajach czy tam są podobne przywileje podatkowe dla Wyznań czy szczerzący wiarę płacą takie same podatki jak reszta obywateli czy nie?
plus w sumie 5 mld od komisji majątkowej (zresztą takich wałów jakie tam kręcili to ciężko się gdzie indziej doszukać np. oddanie kościołowi ziemi, której wartość komisja ustaliła na 10 razy niższą niż cena rynkowa po czym kościół tą ziemię po cenie rynkowej sprzedaje dwa miesiące później...).
Do tego również się już odnosiłem. Komisja majątkowa zwracała ziemie, które bezprawnie zagrabiono Kościołowi, albo żyjemy w państwie prawa gdzie państwo nie może zabierać komuś jego własności, albo mamy komunę, że państwo może brać to co chce.

I jeszcze jedno gdzie w końcu się walnąłem w tych obliczeniach co? Gdzie rzekomo nie potrafiłem dodawać? :boruta: Jeśli już to nie wziałem pod uwagę tych przywilejów podatkowych, co uczyniłem specjalnie z powodów o których napisałem powżyej, ponieważ tej kasy w budżecie w tej chwilii nie ma i Kościół tej kwoty nie dostaje z budżetu. Ale wciaż nie mogę dojść, gdzie rzekomo nie potrafię liczyć? Czyżby pan Ch. kłamał, oczerniał, insynuował? Cóż za nowość...

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”