Re: Serialomania - co po Loście i PB?

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Re: Serialomania - co po Loście i PB?

Post autor: petru » 31 paź 2011, 0:27

Wszystko się pokończyło i zostałem tylko z Breaking Bad i Dexterem. W tym sezonie wybrałem mądrzej, bo na pewno mi nie skasują nagle nowych produkcji. I wszystkie, które do tej pory widziałem, mogę polecić.
Homeland - wiadomo, ale mnie trochę rozczarował. Spodziewałem się, że historia będzie trochę bardziej wciągająca i mniej schematyczna. Damian Lewis ciągnie serial, ale już Claire Danes wypada tak samo nieszczególnie jak na trailerze. Poza tym miesiąc temu oglądałem Temple Grandin, co nie ułatwia odbioru tej aktorki w roli paranoicznej agentki CIA :). Generalnie wszystko stoi na wysokim poziomie i wiem, że się rozkręci, ale myślę, że nowej jakości nie przyniesie. Seriale Showtime zaczynają wyglądać na robione trochę taśmowo. Nawet cycki są wrzucone na siłę. Rubicon lepiej się oglądało.
American Horror Story - ludzie, którzy to wymyślili wcześniej stworzyli Nip/Tuck i Glee. Tego drugiego nie widziałem, ale reklamy, którymi katował mnie swego czasu Youtube wyglądały dość psychodelicznie :lol:. Więc chorą wyobraźnię (kwalifikacje) mają. Spodziewałem się trochę czegoś innego. Operowania głównie klimatem, a tymczasem już w pilocie wątki wylewały się z ekranu. Druga rzecz - dużo się dzieje, a serial nie jest w żadnym momencie obrzydliwy, nawet perwersja wygląda dość grzecznie, a ludzie słabo krwawią. Za bardzo estetyczne jak na horror. A jednak ogląda się świetnie. Nie straszy (trochę szkoda), ale to po prostu rozrywka. Pomysły są dobre, dobre dialogi, warstwa dramatu psychologicznego - też plus. Będę trzymał kciuki, by mi tego nie skasowali :lol:. Wiedz, że coś się dzieje.
Boss - na koniec chyba najlepsza produkcja. Widziałem tylko pilota, ale myślę, że zjada wszystko co wyszło w tym roku. Dawno mnie pierwszy odcinek tak nie zachwycił :). Reżyserował Gus Van Sant, ale wydaje się, że poziom nie spadnie. Polecam poświęcić godzinę i samemu wyrobić sobie zdanie.

http://www.spoilertv.com/2011/09/boss-s ... ailer.html - trailera najlepiej nie oglądać, za dużo scen z odcinka.
Dobry sezon, a czekam jeszcze na Hell on Wheels i Luck.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”