Re: Ogólna dyskusja o polityce

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: Ogólna dyskusja o polityce

Post autor: Wilmore » 03 lis 2011, 15:53

Jak napiszę, ze zarówno w PiS jak i w PO szefowie mają za dużą władzę, to też zostanę wyszydzony ?
Nie, to jest prawda. ;) Też mi się to nie podoba, choć z drugiej strony kolektywna partia bez lidera - PJN - mimo całkiem niezłego kapitału społecznego nie weszła do sejmu, choć ludzie mają POPiS-u dość. No i pamiętajmy, że Tusk to mniejszy satrapa od Kaczyńskiego, parę tygodni temu było bardzo blisko przewrotu.
Chciałem jednak podkreślić fakt, że jest olbrzymia różnica między wywalaniem wiceprezesa przy pomocy mediów, odcinając się od kontaktu z nim, pozbawiając go prawa do wypowiedzi na łonie klubu, nie dając mu szansy walki w demokratycznych wyborach (Kaczyński jako jedyny ma prawo zgłaszać kandydatów na szefa klubu, nie dał kontrkandydata Błaszczakowi), a wywalaniem z partii Rokity odmawiając realizacji jego koncepcji politycznej (POPiS) czy nie spełniając postulatów Gilowskiej.
Tylko nikt z odchodzacych z PO nie mial takiej sily jak obecnie Ziobro
Nie wiem, czy to były Twoje czasy zainteresowania polityką, ale Rokita miał w PO w swoim czasie jeszcze większe poparcie, a partia była na jeszcze większej krawędzi. Mówiąc szczerze nie mam pojęcia, jak się wtedy Tuskowi udało uratować przywództwo.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”