Re: Poradnik kulinarny

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Re: Poradnik kulinarny

Post autor: fieldy » 10 lis 2011, 21:03

Odszukałem temat, bo chciałem się pochwalić dzisiejszym zakupem, ale widzę, że sbQ chciał przepis na grochówkę, więc
sbQ pisze:Czy posiada ktoś z was przepis na grochówkę typowo wojskową? Mam na myśli taką bardzo gęstą, z dużą ilością ziemniaków, kiełbasy i innych dodatków. Wszystko co znajduję na necie nie odpowiada moim oczekiwaniom, a smak wojskowej grochówki podąża za mną od lat, ale niestety nie miałem okazji ponownie skosztować.
przed wojskiem uciekałem co prawda, ale znam przepis na genialną grochówkę, może się przyda.

do garnka z wodą (nie pisze ile, bo to wg uznania, chcesz jak w wojsku to sobie z 10 litrów mozesz zrobić np :P) wrzucam jakieś 30dkg mięsa (łopatka, karkówka, czy żeberka), do tego groch łuskany, najlepiej połówki, bo dość szybko się rozleci i porządnie zagęści całość. Oczywiście przyprawy, sół, pieprz, do tego włoszczyzna, seler, pietruszka, pokrojona w kostkę marchewka, ząbek (lub dwa) czosnku, ziemniaki (jak pokroisz drobno to też "znikną" i odpowiednio zagęszczą), pod koniec zagęszczam jeszcze maką :lol: i już przed samym zdjęciem z gazu sporo majeranku (uwielbiam, więc daje go sporo)

a teraz ten zakup. Kupiłem 2 kg tołpygi :]
Obrazek
jutro wielkie wędzenie 8)
Obrazek

a skoro już pisze, to jeszcze dodam, że masło czosnkowe już zrobione i (także jutro) będzie kurczak po kijowsku :] (o Euro ciągle przypominają i mi się zachciało :P )

Wróć do „Hyde Park”